# Crack IBPS PO : Time and Distance day 1

Dear Bankersdaily Aspirant,

IBPS PO Prelims is scheduled to be starting at Oct 7. As you know the difficulty level increases with every exam, we have made sure the questions asked in these days of daily test entices you to do more questions other than this. This course extends to 100 days and the questions ranges from easy to moderate to extremely difficult. We will provide solutions for the questions asked with detailed description, Since many of you will have doubts regrading some questions.

If you have any doubts comment here in the Comment Box.

*“All Roads that Leads to Success have to pass through*

**Hardwork** bouleward at some point”

**Hardwork**bouleward at some point”

Follow our Course regularly and Get Benefited. We are always open to Feedback about this Course. So Feel free to comment about the course.

## Ibps Po Time and Distance 1

#### Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

#### Information

**IBPS PO Study Planner**

Time and Distance day 1

No.of Questions: 10

Time : 10 minutes

All the Best!!!

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

#### Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Average score | |

Your score |

#### Categories

- Aptitude 0%

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

- Answered
- Review

- Question 1 of 10
##### 1. Question

1 pointsCategory: AptitudeSunil starts journey from Delhi to Agra and simultaneously Kapil starts from Agra to Delhi. They finish their journey in 6hrs and 8hrs respectively. What is Kapil’s speed if Sunil’s speed is 24km/hr?

Correctb

Let the total distance between Delhi & Agra is x km.

So, Sunil’s speed : Kapil’s speed=(x/6):(x/8)=4:3

So Kapil’s speed=3/4× Sunil’s speed=3/4×24=18km/hr.Incorrectb

Let the total distance between Delhi & Agra is x km.

So, Sunil’s speed : Kapil’s speed=(x/6):(x/8)=4:3

So Kapil’s speed=3/4× Sunil’s speed=3/4×24=18km/hr. - Question 2 of 10
##### 2. Question

1 pointsCategory: AptitudeA man starts walking to attend a meeting. He finds that he will be late by 30 minute if he walks at 5km/hr and reach 10 minutes early if he walks at 6km/hr. How much distance he has to cover?

Correctc

Let the total distance be x km.

x/5-x/6=(30+10)/60 i.e x=20kmIncorrectc

Let the total distance be x km.

x/5-x/6=(30+10)/60 i.e x=20km - Question 3 of 10
##### 3. Question

1 pointsCategory: AptitudeA man covers two fifth of his journey at a speed of 33km/hr and the remaining three fifth at a speed of 55 km/hr. If the total journey is 220 kms, what is the average speed for whole journey?

Correcta

Average speed=(total distance)/(total time )=220/(88/33+132/55)=43.42kmIncorrecta

Average speed=(total distance)/(total time )=220/(88/33+132/55)=43.42km - Question 4 of 10
##### 4. Question

1 pointsCategory: AptitudeA car driving in the morning fog passes a man who was walking at the rate of 6km/hr in the same direction. The man can see the car for 5 minutes and visibility is up to a distance of 220m. Find the speed of the car

Correctd

distance covered by man in 5 min=((6×1000)/60) m/min×5=500m

Distance covered by the car in 5 min=500+220=720m

speed of the car=720/5=144m/min=(144/1000)/(1/60)=8.64 km/hrIncorrectd

distance covered by man in 5 min=((6×1000)/60) m/min×5=500m

Distance covered by the car in 5 min=500+220=720m

speed of the car=720/5=144m/min=(144/1000)/(1/60)=8.64 km/hr - Question 5 of 10
##### 5. Question

1 pointsCategory: AptitudeTwo bullets were fired at a place at an interval of 15 minutes. A person approaching the firing point in his car hears the two sounds at an interval of 13 min 20 seconds .The speed of sound is 330 m/sec. What is the speed of the car in Km/hr?

Correctc

If the car were not moving, the person would have heard the two sounds at an interval of 15 minutes. Therefore, the distance travelled by car in 13 min 20 sec is equal to the distance that could have been covered by sound in 15min-13 min 20 secs =100 sec.

Distance covered by sound in 100 sec=100×330=33000m

13 min 20 sec=800 sec

In 800 sec car travels 33000m

In 1 sec the car will travel=33000/800=165/4 m/sec

speed of the car=165/4=165/4×18/5 km/hr=148.5km/hrIncorrectc

If the car were not moving, the person would have heard the two sounds at an interval of 15 minutes. Therefore, the distance travelled by car in 13 min 20 sec is equal to the distance that could have been covered by sound in 15min-13 min 20 secs =100 sec.

Distance covered by sound in 100 sec=100×330=33000m

13 min 20 sec=800 sec

In 800 sec car travels 33000m

In 1 sec the car will travel=33000/800=165/4 m/sec

speed of the car=165/4=165/4×18/5 km/hr=148.5km/hr - Question 6 of 10
##### 6. Question

1 pointsCategory: AptitudeIf a cyclist starts at 7 km/hr and he increases his speed in every 3 hours by 1 km/hr then the time taken by the cyclist to cover 113 km is:

Correctc

Initial speed of the cyclist = 7km/hr.

Distance covered in 1st 3 hours = 7 x 3 = 21 km.

After increasing, 1km/hr for every 3 hours period,

Distance covered in 2nd 3 hours period = 8 x 3 = 24 km.

Distance covered in 3rd 3 hours period = 9 x 3 = 27 km.

Distance covered in 4th 3 hours period = 10 x 3 = 30 km.

Total distance covered = 21 + 24 + 27 + 30 = 102 km.

Remaining km to cover = 113 – 102 = 11 km.

Speed in 5th 3 hours period = 11 km/hr.

Time to cover 11 km at 11km/hr = 11/11 hours = 1 hour.

Now, the total time taken by him for 113 km = (3 + 3 + 3 + 3 + 1) = 13 hours.Incorrectc

Initial speed of the cyclist = 7km/hr.

Distance covered in 1st 3 hours = 7 x 3 = 21 km.

After increasing, 1km/hr for every 3 hours period,

Distance covered in 2nd 3 hours period = 8 x 3 = 24 km.

Distance covered in 3rd 3 hours period = 9 x 3 = 27 km.

Distance covered in 4th 3 hours period = 10 x 3 = 30 km.

Total distance covered = 21 + 24 + 27 + 30 = 102 km.

Remaining km to cover = 113 – 102 = 11 km.

Speed in 5th 3 hours period = 11 km/hr.

Time to cover 11 km at 11km/hr = 11/11 hours = 1 hour.

Now, the total time taken by him for 113 km = (3 + 3 + 3 + 3 + 1) = 13 hours. - Question 7 of 10
##### 7. Question

1 pointsCategory: AptitudeA man takes 8 hours 40 minutes in walking to a certain place and riding back. He would have taken 3 hours less by riding both ways. What would be the time he would take to walk both ways?

Correctb

Let the time taken by walking one way is w and time taken by riding one way is r.

W + r=8 hr 40 min———i

2r=5hr 40 min————-ii

Therefore equation i×2-ii

2w=16 hrs 80 min-5hrs 40 min=11 hr 40 minIncorrectb

Let the time taken by walking one way is w and time taken by riding one way is r.

W + r=8 hr 40 min———i

2r=5hr 40 min————-ii

Therefore equation i×2-ii

2w=16 hrs 80 min-5hrs 40 min=11 hr 40 min - Question 8 of 10
##### 8. Question

1 pointsCategory: AptitudeRaju drove from Gurugram to Rohtak at the speed of 60km/hr and on his return journey, he drove at the speed of 40km/hr and also took four hour longer to reach Gurugram. What distance he covers each way?

Correctd

Let the required distance be x km

according to question, x/40-x/60=4 i.e x=480kmIncorrectd

Let the required distance be x km

according to question, x/40-x/60=4 i.e x=480km - Question 9 of 10
##### 9. Question

1 pointsCategory: AptitudeA car starts at 11 am with a speed of 60 km/hr. Due to the problem in engine it reduces its speed as 6 km/hr for every hours. After 12 noon, the time taken to covers 12 km is

Correctc

Initial speed of the car = 60km/hr

Due to engine problem, speed is reduced to 6km for every hour

Speed of the car at 12 noon = (60 – 6) = 54km/hr

Time to cover 12 km at 54 km/hr = distance/speed = 12/54 hours. =2/9 hours

=2/9 x 60 minutes = 40/3 minutes = 13 minutes + 1/3 minutes

= 13 minutes + 1/3 x 60 seconds

= 13 minutes and 20 seconds.Incorrectc

Initial speed of the car = 60km/hr

Due to engine problem, speed is reduced to 6km for every hour

Speed of the car at 12 noon = (60 – 6) = 54km/hr

Time to cover 12 km at 54 km/hr = distance/speed = 12/54 hours. =2/9 hours

=2/9 x 60 minutes = 40/3 minutes = 13 minutes + 1/3 minutes

= 13 minutes + 1/3 x 60 seconds

= 13 minutes and 20 seconds. - Question 10 of 10
##### 10. Question

1 pointsCategory: AptitudeWith uniform speed, a car covers the distance in 10 hrs. Had the speed been increased by 6km/hr, the same distance could have been covered in7 1/3 hrs. What is the distance covered?

Correctb

Let the distance be x kms and original speed of the car be y kmphr

Case I: x/y=10 i.e x=10y

Case II: x/(y+6)=22/3=>30y=22y+132 i.e y=33/2

Therefore required distance x=10× (33/2)=165 kmIncorrectb

Let the distance be x kms and original speed of the car be y kmphr

Case I: x/y=10 i.e x=10y

Case II: x/(y+6)=22/3=>30y=22y+132 i.e y=33/2

Therefore required distance x=10× (33/2)=165 km

**Other Aptitude Quizzes:**