## Data Interpretation for SBI PO : Set 03

Direction.1-5) Study the following chart carefully and answer the questions below:

1)  If the % of profit on wheat is 12% what is its selling price per kg?

a) 150.08

b) 151.02

c) 162.78

d) 152.92

e) 150.62

Click here to View Answer

a) 150.08

per kg of wheat=670/5=134

100% = 134

112% = x

x=  (134×112)/100=150

2)  What is the difference between the cost price of butter and pulse per kg?

a) 2.5

b) 50

c) 3.34

d) 6

e) 7.54

Click here to View Answer

e) 7.54

Butter:

Selling price (Sp)=168

Cost price (Cp) =(168×100)/95= 176.8

Cp of butter per kg=  176.8/4= 44.21

Pulse:

Selling price  = 99

Cost price =(100×99)/90  = 110

Cp of pulse per kg=  110/3= 36.67

Difference = 44.21-36.67= 7.54

3)  What is the selling percentage of oil? (approximation)

a) 101

b) 69

c) 65

d) 41

e) 63

Click here to View Answer

e) 63

Cp = 270

Sp % =  (100×170)/270=62.96

4)  The average cost price of wheat, Butter and oil per kg?

a) 72

b) 61

c) 78

d) 77

e) 84

Click here to View Answer

d) 77

Per kg of wheat =  670/5= 134

Per Kg of butter =  176/4= 44

Per kg of oil =  270/5 = 54

Average cost =(134+44+54)/3=77

5)  If selling price of salt is Rs.57 per kg. What is total cost price of salt?

a) 400

b) 300

c) 560

d) 310

e) 350

Click here to View Answer

b) 300

Sp of salt = 56 × 6= 342

Sp% => 114% = 342

Cp% => 100% =   (342×100)/114=300

D.6-10) The following pie charts give the value of the sales and expenses of five companies—A,B,C,D and E — as a percentage of the total sales and expenses of these five companies put together.

Note:-

I) Profit= sales – Expenses

II) Profit % = (profit/expenses) x 100

III) No company made a loss

6) The ratio of expenses to profit the is highest for which of the following companies? (Consider sales =10lakhs and expense=7.75 lakhs)

a) A

b) B

c) C

d) D

e) E

Click here to View Answer

a) A

Sales

A=(30×10)/100=3lakh

B=(20×10)/100= 2lakh

C=(25×10)/100= 2.5 lakh

D=(15×10)/100=1.5 lakh

E=(10×10)/100=  1lakh

Expense:

A=(7.75×30)/100= 2.325 lakh

B=(7.75×10)/100=0.775lakh

C=(7.75×20)/100= 1.55 lakh

D=(7.75×22)/100= 1.7 lakh

E=(7.75×30)/100=2.325lakh

Profit of A= 3-2.325

= 0.675lakh

Similarly,

B= 0.325lakh

C= 0.95 lakh

D= -0.205

E=-0.395

A=  2.325/0.675  = 3.44

B=  0.775/.325  = 0.58

C=  1.55/0.75  = 1.631

7) If the overall profit percentage of all the five companies put together was 50%, then  how many companies had a profit percentage greater than 60%?

a) None

b) Two

c) Four

d) Three

e) One

Click here to View Answer
1. b) Two

Total sale= 100 x and Total expense =100 Y

(100x-100y)×100/100 y=50

(x-y)/y=1/2

x=3/2 y

Now profit For A= 20 ×3y/2- 10y

= 20y

Similarly,

B=35y/2

C=3y/2

D=-3y

E=15y

Profit percentage A—→ (20y/10y)× 100 = 200%

B—→ (35y/20y)× 100 = 87.5%

C—-> (3y/44y) × 100 = 6.81%

D—→ (-3y/18y)× 100 =50/3%

E—-> (15y/30y)×100 = 50%

8) If the total sales were Rs.600 crore and the overall percentage of profit of all the five companies put together was 100%, what were the expense of company D?

a) Rs.66 crore

b) Rs.68 crore

c) Rs.80 crore

d) Rs.88 crore

e) Rs.75 crore

Click here to View Answer
1. a) Rs.66 crore

Sales = 600

profit %=100

Expense =  600/2  =300 cr

D’ s expense = 300 ×  22/100

= 66 crore

9) What is the least profit percentage of company E?(Rounded off to two decimal places)

a) 22.22%

b) 33.335

c) 44.44%

d) 25.25%

e) 45.45%

Click here to View Answer

c) 44.44%

E’ s expense =(18-10)/18×100= 44.44%

10) If the total expenses were Rs.875 crore and overall percentage profit of all the five companies together was 50%, What were the sales of company B?

a) 222.75 cr

b) 230.75 cr

c) 323.5 cr

d) can’t be determined

e) 262.5 cr

Click here to View Answer

e) 262.5 cr

Sales of company B = 875 × (150/100)× (20/100) =  262.5