CRACK IBPS Clerk Prelims – Averages day 12
Dear Bankersdaily Zealot ,
IBPS Clerk preliminary examination will be held in the month of December this year and you know the preparations are to be in sky level to reach the perfect destination of achieving the feat. Daily Quizzes enrich your preparations to the next level and you could also learn the mistakes at a daily pace.
This clerk planner is based on the previous year patterns and this daily planner which is going to be conducted for a period of 50 days will provide you the pace to attend the exam in the preliminary stage. This daily tests will be conducted in a quiz format as like the IBPS PO planner which we have conducted earlier.
Perpetual preparations will be the key to crack the exam. So ,don’t forget to check the daily quizzes on various topics in different sections in the planner. Do note the time , as we have allotted different timings for each section.
We hope these tests will entice you to practice more. If you face any issues in solving these problems, we are always here to help you. Please comment your doubts in the comments section , So that you get your doubts clarified instantly.
Do follow the tests regularly and we hope this will help you to crack the exams. At the end , you will also be able to attend free mock tests which will be in the same pattern as that of the exams.
After you finish the exams, please don’t forget to enter the details in the leader board, you may be in for a surprise at the end of this planner.
Quizsummary
0 of 10 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
Information
IBPS Clerk Study Planner
Averages Day 12
Time : 10 Minutes
All the Best!!!
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 10 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Average score 

Your score 

Categories
 Aptitude 0%
Pos.  Name  Entered on  Points  Result 

Table is loading  
No data available  
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 Answered
 Review

Question 1 of 10
1. Question
1 pointsCategory: AptitudeVishva aims to sell toys an average of 60% of toys in 1st week and second week. But his average in 1st week is 1 toy less than his target and that in 2nd week is 3 toys more than his target. The difference between the total toys sold in both weeks is 20. Total toys aimed to sell by Vishva.
Correct
a
Let the number of toys be 100
Difference = 6359=4
4=100 toys
20=500 toys
Required toys==500×60/100=300
Incorrect
a
Let the number of toys be 100
Difference = 6359=4
4=100 toys
20=500 toys
Required toys==500×60/100=300

Question 2 of 10
2. Question
1 pointsCategory: AptitudeThe average weight of boys in a class of students is 62 kg. While that of girls is 55 kg. The average weight of the entire class is 58 kg. What is the ratio of the number of boys to number of girls in the class?
Correct
b
Let as boys and girls be x and y,
((x×62)+(y×55))/(x+y)=58
62x+55y=58x+58y
4x=3y
x/y=3/4
Ratio = 3 : 4
Incorrect
b
Let as boys and girls be x and y,
((x×62)+(y×55))/(x+y)=58
62x+55y=58x+58y
4x=3y
x/y=3/4
Ratio = 3 : 4

Question 3 of 10
3. Question
1 pointsCategory: AptitudeThere are 56 students attend the JAB class. The JAB sir conducts an economic test out of 100 and then arranged the score in ascending order. He found taht Gopi, who was topper of the JAB class, had slipped to the 23^{rd} position. When he was adding the scores of the last 34 students the average was 74 and that of the top 23 students was 78.If the average score obtained by all the students of his class was 76, how many marks did Gopi score?
Correct
d
Score of Gopi=34×74+23×7856×76=54
Incorrect
d
Score of Gopi=34×74+23×7856×76=54

Question 4 of 10
4. Question
1 pointsCategory: AptitudeThe average of 11 numbers is 45. If each of the numbers is added by 11, then find the average of new set of numbers.
Correct
“] c
Sum of 11 numbers is=11×45=495
each of the numbers is added by 11=11×11=121
Average of new set number=(495+121)/11=56
Incorrect
“] c
Sum of 11 numbers is=11×45=495
each of the numbers is added by 11=11×11=121
Average of new set number=(495+121)/11=56

Question 5 of 10
5. Question
1 pointsCategory: AptitudeThe average of runs scored by a player in 9 innings is 40. How many runs should he score in the 10^{th} innings so that his average is increased by 3 runs?
Correct
b
Let the number of runs scored in 10th inning be x,
9×40+x=10×43
360+x=430
x=70 runs
Incorrect
b
Let the number of runs scored in 10th inning be x,
9×40+x=10×43
360+x=430
x=70 runs

Question 6 of 10
6. Question
1 pointsCategory: AptitudeThe average salary of 3 friends X, Y and Z is Rs.12000 a month. If X spends Triple and Z spends double of what Y spend his salary during per month. If average of their saving salary is Rs.8000, then what is the average amount X and Y spend in a month?
Correct
c
Sum of salary of X, Y and Z=3×12000=Rs.36000
Then money spend,
36000(3×8000)=Rs.12000
3y+y+2y=12000
y=12000/6=2000
x=3y
x=3×2000=Rs.6000
Averange amount X and Y spend=(6000+2000)/2=Rs.4000
Incorrect
c
Sum of salary of X, Y and Z=3×12000=Rs.36000
Then money spend,
36000(3×8000)=Rs.12000
3y+y+2y=12000
y=12000/6=2000
x=3y
x=3×2000=Rs.6000
Averange amount X and Y spend=(6000+2000)/2=Rs.4000

Question 7 of 10
7. Question
1 pointsCategory: AptitudeRamya purchased 14 balls, 10 dresses and 15 bags. The average price of 14 balls, 10 dresses and 15 bags at Rs.150.If the average price of a bags was Rs.250. The average price of a dresses is Rs.75. What is the approximate average price of balls?
Correct
d
Sum of price 39 product=39×150=Rs.5850
Sum of price of bags=15×250=Rs.3750
Sum of price of dresses=10×75=Rs.750
Sum of price of balls=58504500=Rs.1350
Average price of balls=1350/14=Rs.96.4
Incorrect
d
Sum of price 39 product=39×150=Rs.5850
Sum of price of bags=15×250=Rs.3750
Sum of price of dresses=10×75=Rs.750
Sum of price of balls=58504500=Rs.1350
Average price of balls=1350/14=Rs.96.4

Question 8 of 10
8. Question
1 pointsCategory: AptitudeReaka bought 10 kg Orange 6 Dozen bananas, 11 kg Apple and 7 kg Mango. The cost of Orange per kg is Rs.40, 1 dozen banana Rs.25. 1 kg Apple Rs.95. 1 kg mango is Rs.15 more than the combined price of 1kg orange and 1 dozen bananas. Find the approximate average amount spend by Reaka.
Correct
c
Sum of total amount of Orange=10×40=400
Sum of total amount of banana=6×25=150
Sum of total amount of Apple=11×95=1045
Sum of taotal amount of mango=7×80=560
Total amount Reaka spent=Rs.2155
Average=2155/34=Rs.63.4
Incorrect
c
Sum of total amount of Orange=10×40=400
Sum of total amount of banana=6×25=150
Sum of total amount of Apple=11×95=1045
Sum of taotal amount of mango=7×80=560
Total amount Reaka spent=Rs.2155
Average=2155/34=Rs.63.4

Question 9 of 10
9. Question
1 pointsCategory: Aptitude16 friends went to a restaurant and decided to pay the bill amount equally, but 14 of them could pay Rs.150 each, as a result last two friends pays Rs. 16 extra of the total average amount. Find the amount of average of 16 friends (Approximately)
Correct
e
Amount of average be x
Total amount paid by 14 friends=Rs. 2100
(2100+2(x+16))/16=x
Simplify the above equation,
x=152
Incorrect
e
Amount of average be x
Total amount paid by 14 friends=Rs. 2100
(2100+2(x+16))/16=x
Simplify the above equation,
x=152

Question 10 of 10
10. Question
1 pointsCategory: AptitudeAnjali enters a bakery shop. She buys chocolates, Pastries, Puffs. Totally she buys 26 items. The average cost of 26 items is Rs.190. She has to buy at least 7 units of each, she buys more chocolate than puffs, and more pastries than chocolate. The average price of 1 puff and 1 chocolate is Rs.15 and Rs.15 respectively. If difference between item of chocolate and pastries is one, then find the amount of one pastry?
Correct
c
The only possibility according to the above condition is puffs=7, chocolates=9 and pastries =10
Sum of total cost=26×190=Rs.4940
(7×15+9×15+10×x)=4940
x=470
Incorrect
c
The only possibility according to the above condition is puffs=7, chocolates=9 and pastries =10
Sum of total cost=26×190=Rs.4940
(7×15+9×15+10×x)=4940
x=470
IBPS CLERK Prelims Study Planner 2017
All the daily quizzes will be updated in the table in the above link, please do attend the quizzes in a daily manner so that, the chances of scoring in the preliminary examination of the IBPS Clerk 2017 is more. At the end, the ultimate aim is to score more and this may be a start to that achievement in the end.
Subscribe Us
Our Current Affairs
Newsletter Subscription
Recent Posts
 Important Reasoning Ability Questions for IBPS CLERK MAINS / RBI ASSISTANT MAINS
 RBI ASSISTANT MAINS STUDY PLANNER – COMPUTER KNOWLEDGE DAY 6
 IBPS RRB PO APPLICATION REPRINT : DOWNLOAD NOW Scale I , II and III Officers
 RBI ASSISTANT MAINS STUDY PLANNER – STATIC GK DAY 6
 DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ : DECEMBER 10&11, 2017