Crack IBPS PO : Data Sufficiency : Reasoning day 78

D.1-10) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and Give answer:

Q.1) In a class of 40 students, how many persons are sitting between Amul and the one whose rank is 13th from the top?

  1. Vani is some places ahead of Sunil, who is 14th from the bottom and 6 persons are there between Vani and Amith.
  2. The person, who is immediately below Amith is 7th from the top. 4 persons sitting between Amul and Sunil.

a) Only II is sufficient to answer the question

b) Either I or II is sufficient to answer the question

c) Neither I nor II is sufficient to answer the question

d) Both I and II are sufficient to answer the question

e) Only I is sufficient to answer the question

Q.2) What was the score of Ashwin in english exam?

  1. Suvitha correctly remembers that Ashwin’s score is a prime number and the sum of the digits is also a prime number.
  2. Mukul correctly remembers that Ashwin’s score is more than 82 and less than 94.

a) Either I or II is sufficient to answer this question

b) Only I is sufficient to answer this question

c) Only II is sufficient to answer this question

d) Both I and II are sufficient to answer this question

e) Neither I nor II is sufficient to answer this question

Q.3) What is the code for ‘drivers late’?

  1. ‘trains are always late’ coded as ‘phpmrtkprvpr’ and ‘drivers keeps correct time’ coded as ‘vtsmkgpvrmer’.
  2. ‘passenger were late travel’ coded as ‘kprbgm min bin’ and ‘drivers should punished sometime’ coded as ‘wvmwrvkptmkg’.

a) Either I or II is sufficient to answer this question

b) Only I is sufficient to answer this question

c) Both I and II are sufficient to answer this question

d) Only II is sufficient to answer this question

e) Neither I nor II is sufficient to answer this question

Q.4) Which of the five cars Bugatti, Audi, Bently, Seden and Accura is the fastest?

  1. Seden car is faster than only two cars but not fast as Audi car. Bugatti car is faster than Accura car.
  2. Audi car is slower than only two cars but faster than Seden and Accura. Bugatti car is faster than Seden and Bently.

a) Neither I nor II is sufficient to answer this question

b) Only II is sufficient to answer this question

c) Either I or II is sufficient to answer this question

d) Only I is sufficient to answer this question

e) Both I and II are sufficient to answer this question

Q.5) Six friends L, T, M, S, P and K are sitting around a circular table facing outward. What is the position of S with respect to P?

  1. T is an immediate neighbour of L and S, who is not an immediate neighbour of P and K, who is sitting to the immediate left of M.
  2. M is sitting between K and S, who is sitting second to the right of L.

a) Only II is sufficient to answer this question

b) Either I or II is sufficient to answer this question

c) Neither I nor II is sufficient to answer this question

d) Both I and II are sufficient to answer this question

e) Only I is sufficient to answer this question

Q.6) On which day Tarun attend the meeting at Mumbai?

  1. His sister, Ashwini, correctly remembers that he did not attend the meeting on Monday. His friend Amala, correctly remembers that he attend the meeting before Friday.
  2. His mother correctly remembers that he attend the meeting before Thursday but after Sunday. His brother, correctly remembers that he attend the meeting before Friday but after Tuesday.

a) Neither I nor II is sufficient to answer this question

b) Both I and II are sufficient to answer this question

c) Only II is sufficient to answer this question

d) Either I or II is sufficient to answer this question

e) Only I is sufficient to answer this question

Q.7) There are eight family members R, J, P, D, Q, M, W and X in the family. How is D’s mother related to J’s Daughter-in-law?

  1. R is the only son of J and D is sister of P. R is the son-in-law of Q. R is married to P. W is brother of R’s sister-in-law and his mother is M.
  2. D is sister of P and R is the only son of J, who is mother-in-law of P, who is daughter of Q. M is mother of W, Who is brother-in-law of R.

a) Both I and II are sufficient to answer this question

b) Only II is sufficient to answer this question

c) Only I is sufficient to answer this question

d) Either I or II is sufficient to answer this question

e) Neither I nor II is sufficient to answer this question

Q.8) Orange box is in which direction with respect to Red box?

  1. Red box is to the north of green box, which is to the west of yellow box. Pink box is to the south of green box. Orange box is to the south of yellow box.
  2. Orange box is to the west of White box which is to the north-east of yellow box and east of Lavender box. Red box is to the north of Lavender box.

a) Both I and II are sufficient to answer this question

b) Only I is sufficient to answer this question

c) Neither I nor II is sufficient to answer this question

d) Either I or II is sufficient to answer this question

e) Only II is sufficient to answer this question

Q.9) Five friends are Banu, Bava, Bavi, Babu and Babi are studying different departments namely BBA, BCA, BCOM, IT and BSC. Who is studying BCOM?

  1. Babi does not study BBA and BCA. One who is studying IT, is not Bava and Babi. Bavi is studying BSC.
  2. Babu is studying IT. Bava is not studying BCOM and BBA. One who is studying BCOM, is not Banu and Bavi.

a) Neither I nor II is sufficient to answer this question

b) Both I and II are sufficient to answer this question

c) Only II is sufficient to answer this question

d) Either I or II is sufficient to answer this question

e) Only I is sufficient to answer this question

Q.10) Twenty three people are standing in a straight line facing south. What is the Charu’s position from the right end of the line?

  1. Amit is standing fourth to the right of Samir. More than two people are there between Charu and Amit.
  2. Samir is second to the right of Santhosh. Only eight people stand between Santhosh and one who is standing at the extreme left end of the line. Only two people sit between Samir and Charu.

a) Only I is sufficient to answer this question

b) Either I or II is sufficient to answer this question

c) Neither I nor II is sufficient to answer this question

d) Only II is sufficient to answer this question

e) Both I and II are sufficient to answer this question

Answer Key

  1. (c) 2. (e) 3. (c) 4. (b) 5. (e) 6. (c) 7. (d) 8. (b) 9. (d) 10. (e)

IBPS PO Study Planner
Share your knowledge with your Friends: