# IBPS Clerk Mains 2017 – Quantitative Aptitude DAY 12

# IBPS Clerk Mains 2017 – Quantitative Aptitude DAY 12

Dear Banking Aspirants,

IBPS CLERK Mains 2017, the last exam of the year 2017 is going to held in 21.01.2018.There is only few days in our hands for preparation and you have to work hard to achieve your goal, because the competition is very high as per the vacancy is concerned.

So start your preparation now with this study Planner for IBPS Clerk Mains. It’s a **20 days complete planner** with various **Aptitude, Reasoning, English, Current affairs & Static Gk** topics Included. There are **4 Mock tests** available in this planner.

We have planned this Planner in Such a way that this will cover the entire current affairs quiz from the month of **October to January (1 ^{st} week).** Because Banking Awareness, Current Affairs, Static Gk & Computer Awareness will play a vital role in cracking the IBPS Clerk Mains exam. Though the exam is getting tougher and tougher for each and every Year, Only consistently hard working candidates will crack the exam. So be a continuous hard worker and grab the opportunity to achieve your success.

**Make hay while the Sunshine!!!!!!!!!!!**

So as per the planner here is content related to Quantitative Aptitude .

**IBPS CLERK Mains 2017 -Quantitative Aptitude DAY 12**

**Quantitative Aptitude**

Time: 20 Minutes

Topic: **Average & percentage**

**Average & percentage**

Q.1) Vishva aims to sell toys an average of 60% of toys in 1st week and second week. But his average in 1st week is 1 toy less than his target and that in 2nd week is 3 toys more than his target. The difference between the total toys sold in both weeks is 20. Total toys aimed to sell by Vishva.

a) 300 TOYS

b) 250 TOYS

c) 310 TOYS

d) 290 TOYS

e) NONE OF THESE

Q.2) The average weight of boys in a class of students is 62 kg. While that of girls is 55 kg. The average weight of the entire class is 58 kg. What is the ratio of the number of boys to number of girls in the class?

a) 5 : 2

b) 3 : 4

c) 5 : 7

d) 6 : 5

e) NONE OF THESE

Q.3) There are 56 students attend the JAB class. The JAB sir conducts an economic test out of 100 and then arranged the score in ascending order. He found taht Gopi, who was topper of the JAB class, had slipped to the 23rd position. When he was adding the scores of the last 34 students the average was 74 and that of the top 23 students was 78.If the average score obtained by all the students of his class was 76, how many marks did Gopi score?

a) 73

b) 88

c) 67

d) 54

e) NONE OF THESE

Q.4) The average of 11 numbers is 45. If each of the numbers is added by 11, then find the average of new set of numbers.

a) 43

b) 53

c) 56

d) 59

e) NONE OF THESE

Q.5) The average of runs scored by a player in 9 innings is 40. How many runs should he score in the 10th innings so that his average is increased by 3 runs?

a) 71

b) 70

c) 65

d) 43

e) 58

Q.6) The average salary of 3 friends X, Y and Z is Rs.12000 a month. If X spends Triple and Z spends double of what Y spend his salary during per month. If average of their saving salary is Rs.8000, then what is the average amount X and Y spend in a month?

a) RS.4100

b) RS.3500

c) RS.4000

d) RS.5000

e) NONE OF THESE

Q.7) Ramya purchased 14 balls, 10 dresses and 15 bags. The average price of 14 balls, 10 dresses and 15 bags at Rs.150.If the average price of a bags was Rs.250. The average price of a dresses is Rs.75. What is the approximate average price of balls?

a) RS.80

b) RS. 72.5

c) RS. 89.9

d) RS.96.4

e) NONE OF THESE

Q.8) Reaka bought 10 kg Orange 6 Dozen bananas, 11 kg Apple and 7 kg Mango. The cost of Orange per kg is Rs.40, 1 dozen banana Rs.25. 1 kg Apple Rs.95. 1 kg mango is Rs.15 more than the combined price of 1kg orange and 1 dozen bananas. Find the approximate average amount spend by Reaka.

a) RS.45.5

b) RS.41.3

c) RS.63.4

d) RS.76.2

e)RS.66.5

Q.9) 16 friends went to a restaurant and decided to pay the bill amount equally, but 14 of them could pay Rs.150 each, as a result last two friends pays Rs. 16 extra of the total average amount. Find the amount of average of 16 friends (Approximately)

a) RS. 141

b) RS.142

c) RS.138

d) RS.140

e) NONE OF THESE

Q.10) Anjali enters a bakery shop. She buys chocolates, Pastries, Puffs. Totally she buys 26 items. The average cost of 26 items is Rs.190. She has to buy at least 7 units of each, she buys more chocolate than puffs, and more pastries than chocolate. The average price of 1 puff and 1 chocolate is Rs.15 and Rs.15 respectively. If difference between item of chocolate and pastries is one, then find the amount of one pastry?

a) 430

b) 410

c) 470

d) 310

e) NONE

Q.11) How much percent of an article’s marked price be reduced so as it can be sold at a rate of 7.5% profit if the marked price be Rs.20 more than the cost price?

a) 10.41%

b) 9.08%

c) 8.11%

d) CANNOT BE DETERMINED

e) NONE OF THESE

Q.12) If person A’s salary is 20% more than another person B’s salary, then how much percentage less is B getting the salary?

a) 33.33%

b) 16.67%

c) 24%

d) 12.12%

e) NONE OF THESE

Q.13) How much percent can Joe increases the consumption of petrol if the price per litre has been dropped to Rs.64.35 to Rs.61.55?

a) 4.54%

b) 4.35%

c) 4.24%

d) 4.17%

e) 4.62%

Q.14) If the number of cars manufactured by a company on the first day of July is 24000. If the number of cars is increased to 81000 in the end of September, then pick the correct option

THE RATE OF PRODUCTION OF THE CARS IS INCREASED BY 50% EVERY MONTH

THE RATE OF PRODUCTION OF THE CARS IS INCREASED BY 25% EVERY MONTH

THE RATE OF PRODUCTION OF THE CARS IS INCREASED BY 75% EVERY MONTH

CANNOT BE DETERMINED

e) NONE OF THESE

Q.15) Sandy earns Rs.4, 80, 000 per annum. In a month, she spends 15% of her monthly salary for rent, 20% on groceries and 30% on savings. She gives the remaining money to her son and daughter in the ratio of 3:4 for their term fees. What is the percentage of money given to her daughter’s fees per annum?

a) 24%

b) 32%

c) 20%

d) 16%

e) NONE OF THESE

Q.16) Luther sold a lamp at 5% loss and another lamp Rs.541.5. He accrues an overall loss of 5%. What is the cost price of two lamps where the selling price of two lamps is equal?

a) 1440

b) 1340

c) 1240

d)1140

e) NONE OF THESE

Q.17) A man buys 12 bats for Rs.4500 and sells 8 bats for Rs.3200. Find the percentage of profit for a couple of bats?

a) 40/3%

b) 20/7%

c) 33/13%

d) 40/9%

e) NONE OF THESE

Q.18) Which of the following is a better offer?

Three successive discounts of 12%, 15% and 5%

Three successive discounts of 10%, 10% and 12%

FIRST ONE IS BETTER OFFER

SECOND ONE IS BETTER OFFER

BOTH ARE EQUAL

CANNOT BE DETERMINED

e) NONE OF THESE

Q.19) If a seller makes a successive discounts of 6%, 10% and 14% on a product of marked price Rs.2000. What is the cost price if he incurs a profit of 1%?

a) 1425

b) 1430

c) 1440

d) 1415

e) NONE OF THESE

Q.20) If a discount of 10% is given on the marked price of a radio, the seller gets 20% profit. If the discount rate is increased to 15%, then the gain percent is?

a) 16 2/3%

b) 13 1/3%

c) 15 1/6%

d) CANNOT BE DETERMINED

e) NONE OF THESE

Answer Key

Q.1) a

Let the number of toys be 100

Difference = 63-59=4

4=100 toys

20=500 toys

Required toys==500×60/100=300

Q.2) b

Let as boys and girls be x and y,

((x×62)+(y×55))/(x+y)=58

62x+55y=58x+58y

4x=3y

x/y=3/4

Ratio = 3 : 4

Q.3) d

Score of Gopi=34×74+23×78-56×76=54

Q.4)

c

Sum of 11 numbers is=11×45=495

each of the numbers is added by 11=11×11=121

Average of new set number=(495+121)/11=56

Q.5) b

Let the number of runs scored in 10th inning be x,

9×40+x=10×43

360+x=430

x=70 runs

Q.6) c

Sum of salary of X, Y and Z=3×12000=Rs.36000

Then money spend,

36000-(3×8000)=Rs.12000

3y+y+2y=12000

y=12000/6=2000

x=3y

x=3×2000=Rs.6000

Averange amount X and Y spend=(6000+2000)/2=Rs.4000

Q.7) d

Sum of price 39 product=39×150=Rs.5850

Sum of price of bags=15×250=Rs.3750

Sum of price of dresses=10×75=Rs.750

Sum of price of balls=5850-4500=Rs.1350

Average price of balls=1350/14=Rs.96.4

Q.8) c

Sum of total amount of Orange=10×40=400

Sum of total amount of banana=6×25=150

Sum of total amount of Apple=11×95=1045

Sum of taotal amount of mango=7×80=560

Total amount Reaka spent=Rs.2155

Average=2155/34=Rs.63.4

Q.9) e

Amount of average be x

Total amount paid by 14 friends=Rs. 2100

(2100+2(x+16))/16=x

Simplify the above equation,

x=152

Q.10) c

The only possibility according to the above condition is puffs=7, chocolates=9 and pastries =10

Sum of total cost=26×190=Rs.4940

(7×15+9×15+10×x)=4940

x=470

Q.11) (d)

Since the marked price of the article is not given, we cannot determine the required percentage.

Q.12) (b)

As the first person earns 20% more than the second person,

Required percentage = 20/(100+20)×100=16.67%

Q.13) (a)

The difference between the price= Rs.2.8 which is 4.35% of Rs.64.35.

Required percentage = 4.35/(100-4.35)×100=4.54%

Q.14) (a)

At the end of July, the count of cars=24000+50% of 24000=36000

At the end of august, the count of cars=36000+50% of 36000=54000

At the end of September, the count of cars=54000+50% of 54000=81000

Q.15) (c)

Monthly income= Rs.40000

Apart from all the expenses, she has given 35% of the money to their children. So, 35% of 40000=14000

The money given to her daughter is 8000 which is 20% of her monthly salary.

Q.16) (d)

Let the cost price of a lamp be x.

Given that,

95x/100+541.5=(2×95x)/100

X=Rs.570

Q.17) (e)

Cost price of a bat = 4500/12=375

Selling price of a bat = 3200/8=400

Profit percentage = (400-375)/375×100=20/3%

Q.18) (a)

Let us take the cost price of article be X.

For the first case,

88/100×85/100×95/100×x=0.7106x

For the second case,

90/100×90/100×88/100=0.7128x

Obviously, first offer is better.

Q.19) (c)

Let the cost price be x.

After successive discounts, the selling price be

94/100×90/100×86/100×2000=1455

He makes a profit of 1%,

So, 1455/101×100=1440

Q.20) (b)

Let the marked price be x.

If 10% discount is given, then the selling price would be 90/100×x=9x/10

Now, selling price = 9x/10

Gain =20%

CP = 100/120×9x/10=3x/4

Again, SP=85% of Rs. x = 17x/20

Gain = 17x/20-3x/4=x/10

Gain% =x/10×4/3x×100=40/3%=131/3%

**You can join in our Telegram Channel the invite given below and you can share this with your friends and other aspirants who are preparing for their exams like you.**

**Caution:** You should have Telegram app installed in your mobile or laptop to join the group. If you don’t have telegram app in your mobile. First install the app and click the link given below….

Bankersdaily Telegram Supergroup – Click to join in the Group

**Click here for previous day Quantitative aptitude:**

### IBPS CLERK MAINS 2017 – QUANTITATIVE APTITUDE DAY 11

### IBPS CLERK MAINS 2017 – QUANTITATIVE APTITUDE DAY 10

### IBPS CLERK MAINS 2017 – QUANTITATIVE APTITUDE DAY 9

#### IBPS CLERK MAINS 2017 – QUANTITATIVE APTITUDE DAY 8

#### IBPS CLERK MAINS 2017 STUDY PLANNER- QUANTITATIVE APTITUDE DAY 1

### IBPS CLERK MAINS 2017 – QUANTITATIVE APTITUDE DAY 3

**IBPS CLERK MAINS 2017 – QUANTITATIVE APTITUDE DAY 4**

#### IBPS CLERK MAINS 2017 – QUANTITATIVE APTITUDE DAY 6

**Click here for more Information about IBPS Clerk Exam 2017:**

### IBPS CLERK 2017 NOTIFICATION & EXAM DATES RELEASED

### IBPS CLERK 2017 – Detailed Statewise Vacancies

### IBPS Clerk 2017 – Live Session

**Want to Become a Bank, Railway or Govt Officer in 2019?**

**Join India’s Most Trusted Coaching Institute**

**100% Result Oriented Coaching @ Lowest Fee**

Bank (PO / Clerk / SO) | RRB NTPC | TNPSC | SSC | Kerala PSC