# IBPS CLERK Mains 2018 – 10 Days Study Planner – Aptitude -Day 4

**Want to Become a Bank, Central / State Govt Officer in 2020?**

**Join the Most awarded Coaching Institute & Get your Dream Job**

**Now Prepare for Bank, SSC Exams from Home. Join Online Coure @ lowest fee**

Lifetime validity Bank Exam Coaching | Bank PO / Clerk Coaching | Bank SO Exam Coaching | All-in-One SSC Exam Coaching | RRB Railway Exam Coaching | TNPSC Exam Coaching | KPSC Exam Coaching

**IBPS CLERK Mains 2018 – 10 Days Study Planner – Aptitude -Day 4**

Dear Bankersdaily Aspirants,

IBPS CLERK Mains Exam 2018 is coming fast than you think and there are only less days to make your preparation fruitful. The preparation strategy must be fixed in such a way that the actual ones will help to score more marks in the **IBPS CLERK mains Exam 2018**.

The **IBSP CLERK Mains Exam 2018** is scheduled to happen on **20 ^{th} December 2019**.

The key to score more marks lies in scoring in the General Awareness, banking Awareness and English Section. So, one needs to be preparing in such a way that, the aspirant must get maximum marks in the above said section. Practising is the key to score in these topics and aspirants must read at least 6 months Current Affairs to crack the General Awareness Section and Banking Awareness Section.

We have started the IBPS CLERK Mains Exam 2018 – Planner where we are providing practice questions from the above topics which will help the aspirants to increase the solving ability and to learn new questions.

We have also included the New pattern Questions which have been asked in the recent exams like SBI Clerk, IBPS RRB Assistant and others. This will assist the aspirants in analyzing the type of questions and to know the nuances of attending the Different type of questions.

**Section**: Quantitative Aptitude**Topic:**Averages & Partnership Problems**Total Questions:**20**Total Timing:**15 Minutes

**We have also posted this Practice Questions with Timer in our Bankersdaily Tests. Please attend the Tests if wish to attend this reasoning tests with timer. **

**Click Here – Attend Day 4 – Aptitude Qs – IBPS CLERK Mains Planner 2018**

Q.1) A bag contains 6 mangoes, 4 apples and some oranges. The weight of a mango is equal to 2/3 of an apple and the weight of the apple is equal to 3/5 of an orange. If the total weight of the bag is 5.12kgs and weight of each apple is 240 gms, then how many oranges are there in the bag?

a) 8

b) 7

c) 6

d) 5

e) Can’t be determined

Q.2) In 20 over Match, G faces 51 balls, and H faces 2/3 of the balls faced by G. Their average run is 72. And the team score is 3/2 of the sum of the score of G and H. Then what is the approximate strike rate of the remaining balls in the match?

a) 155%

b) 180%

c) 100%

d) 205%

e) 215%

Q.3) A librarian purchased 40 story books for his library. But he saw that he could get 16 more books by spending Rs.216 more and the average price per book would be increased by Re.1. The new average price (in Rs.) of each book he bought was:

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

e) 14

Q.4) In a family of four members, the average height of a family is 173 cm. If a person is added the family, then the average is decreased by 2cm.What is the height of the new person join in the family?

a) 158 cm

b) 166 cm

c) 155 cm

`d) 172 cm

e) 163 cm

Q.5) There were 40 students in a hostel. If the number of students is increased by 8 then expenditure on food increases by Rs.96 per day while the average expenditure of students reduces by Rs.1. What was the initial expenditure on food per day?

a) Rs.640

b) Rs.720

c) Rs.560

d) Rs.420

e) Cannot be determined

Q.6) The average salary of all the employees in a company is Rs 8000 pm. The average salary of Managers is Rs 15000 pm and that of clerks is Rs 6000 pm. If the number of Managers is 20, then find the number of clerks in the company

a) 75

b) 65

c) 50

d) 60

e) 70

Q.7) The average of marks obtained by 12 students in a science exam was found to be 72.50, but while calculating marks of one student was counted as 83 instead of 38. Then the correct average would have been

a) 76.25

b) 69.50

c) 67.75

d) 68.25

e) None of these

Q.8) Ram appeared in four exams all having the same maximum marks and obtained the marks in the ratio of 7: 4 : 3: 4. If the average marks obtained by him is 60%, then what is the maximum percentage of marks which he scored among all the four exams?

a) 86.67%

b) 91.33%

c) 93.33%

d) 96.67%

e) 89.76%

Q.9) The average weight of boys in a class is 57kg, while that of girls is 48kg. The average weight of the entire class is 54kg. The number of girls is approximately what per cent of the number of boys in the class?

a) 35%

b) 40%

c) 45%

d) 32%

e) 50%

Q.10) The average price of three varieties of rice is Rs.55. If the prices are in the ratio of 4:5:2, then what is the price of the cheapest variety?

a) Rs.20

b) Rs.50

c) Rs.25

d) Rs.30

e) Rs.15

Q.11) A and B entered a partnership investing Rs.15000 and Rs,10000 respectively. After 4months A takes out Rs.4000, while B puts in Rs.4000. After 4 months more, C joins the business with a capital of Rs.20000. At the of the end of the year, they earned a profit of Rs.11495. what value does the profit of B exceeds the profit of C?

a)2639

b) 2769

c) 2178

d) 2287

e) 2354

Q.12) A, B and C started a business and their shares are in the ratio of 1/3 : 1/4 : 1/5. After three months, A withdraws 2/5^{th} of his capital, B withdraws 1/5^{th} of his capital and C withdraws 2/3^{rd} of his capital. Find their profit ratio after one year?

a) 24:5156

b) 51:56:24

c) 56:51:24

d) Cannot be determined

e) None of these

Q.13) Ravi invested Rs. X for 6 months and Y for remaining time. Raja invested Rs. Y for first 8 months and X for the remaining time. At the end of the year profits are equal. What is X/Y?

a) 1

b) 5/2

c) 2/7

d) 2/5

e) None of these

Q.14) Two persons A and B enter into a business. A invests Rs.25000 in the first time and after 6 months withdraws Rs.14000. B withdraws Rs.6000 after 8 months. Both have equal profit at the end of the year. What is the amount invested by B initially?

a) Rs.24000

b) Rs.22000

c) Rs.20000

d) Rs.18000

e) None of these

Q.15) A and B invested of Rs.50,000 and Rs.25,000 respectively in their business. What percentage of the share of the profit that should be given to B such that ratio of income is equal for both at the end of the year?

a) 26.67%

b) 15.66%

c) 16.67%

d) 19.66%

e) Cannot be determined

Q.16) P, Q and R started a business by a share of 6:7:8. The time for which they invested was 2:3:4. The difference in the profit of P and R is what percentage of Q?

a)

b)

c)

d)

e) None of these

Q.17) Raja started the business with a certain sum of money. After 6 months Bala joined with four times of Raja’s share at the beginning. After another 2 months, Chitra joined with five times of Raja’s share at the beginning. If they earned the total profit of Rs 42000 at the end of a year, find the Chitra’s share

a) Rs.18000

b) Rs.15000

c) Rs.21000

d) Rs.24000

e) None of these

Q.18) Three friends A, B, and C started a venture with capitals in the ratio 6:2:7. At the end every 4 months A halves his capital available at the material time, whereas B doubles his capital available at the material time and C leaves his capital untouched. This process is repeated till the end of the year. If at the end of the year B’s share of the profits is Rs.10000, what is the total profit?

a) Rs.30500

b) Rs.42500

c) Rs.32500

d) Rs.40500

e) Rs.31500

Q.19) A and B start a business with capitals of Rs.5000 and 6000 respectively. After 3 months, C joins with them with a capital of Rs.8000, after 3 more months D also joins with them with an investment of Rs. 6000. If at the end of two years the total profit is Rs.9000, what is the share of D in the profits?

a) Rs.1000

b) Rs.2000

c) Rs.1800

d) Rs.1200

e) Rs.1400

Q.20) Three persons A, B and C start a business with the investment ratio of 4:3:6. After 3 months A withdraws half of his initial investment and after 9 months from the beginning, C withdraws half of his initial investment. If the total profit at the end of one year is Rs.21500. Find the share of A?

a) Rs.4800

b) Rs.6000

c) Rs.5000

d) Rs.5500

e) Rs.4500

**Check the Answers for the Above Questions Below.**

Q.1) a

Weight of each mango = 160gm

Weight of each apple is = 240gm

Weight of each Oranges = 400gm

Total weight = 5120gm

5120 – (160 X 6 + 240 X 4) = 5120 – (960+960) = 3200

Then, the number of oranges = 3200/400 = 8

Q.2) d

Balls faced by G and H = 51 + (2/3) * 51 = 51 + 34 = 85 Balls

Remaining balls = 120 – 85 = 35

Total score of G and H = 72 * 2 = 144 Balls

Total score of the team = 144 * (3/2) = 216

Score of remaining balls = 216 – 144 = 72

Required percentage = (72/35) X 100 = 205.7% ~205%

Q.3) b

Let the average cost of each book bought (of 40 books) be Rs.x

According to the question,

56(x+1)-40x=216 => 16x+56-40x=216

16x=160 => x=10

Required average price =10+1=11

Alternate method:

There are 40 books available in library if 16 books are purchased by spending Rs 216, average per book will increase by Re 1.

It means each book shares one rupee

So, cost of 16 books=216-56=160

Cost of 1 book=10(old average price)

New average price =10+1=11

Q.4) e

Sum of height of family = 4×173 = 692 cm

Height of the family after new one added=171×5=855 cm

Height of the new person=855-692= 163 cm

**Alternate method:**

Member Height

4 173

4+1=>5 171

New person height=>171-8=163cm

Q.5) b

Suppose the initial expenditure per day = Rs.x

Total expenditure=40 * x

Now, according to question,

40x + 96 = (x-1) * 48

40x + 96 = 48x – 48

8x = 144

x = Rs.18

So, Initial expenditure would be 18 × 40 = Rs.720

**ALTERNATE METHOD:**

There are 40 students available in hostel if 8 students are added expenditure increases by Rs 96 per day, average expenditure per student reduces by Re 1.

It means each students expenditure reduces by one rupee

So, expenditure of 8 students=96+48=144

Expenditure of 1 student=18 (old average price)

Initial expenditure of food per day=40*18=720

Q.6) e

Let x be the number of clerks in a company

6000x+15000×20=8000(20+x)

X=70

Alternate method::

Manager Clerk

15000 6000

8000

2000 7000

—-> 2:7

—-> 20:70

So the number of clerks is 70

Q.7) e

Required Average = 72.5- [ (83-38) / 12 ] = **68.75**

Q.8) c

Let the marks obtained be 7a, 4a, 3a, 4a respectively.

So, the average marks obtained = (7a+4a+3a+4a) / 4 =18 a / 4 = 4.5a

Let the maximum marks in the exam be y.

It is given that, y ×60/100 = 4.5a

Y = (4.5a×100)/60 = 7.5a

Hence required maximum % = 100×7a/7.5a = 93.33%

Q.9) e

let the number of boys be **x** and the number of girls be** y**.

Then,(x * 57 + 48 * y) / (x+y) = 54

57x + 48y = 54x + 54y

( x/y ) = (2/1)

Required percentage = (1/2) ×100 = 50%

**Alternate method:**

Boys girls

57 48

54

6 3

2:1 —–>>> (1/2) * 100 = 50%

Q.10) d

Average = (4x + 5x + 2x) / 3

11x / 3 = 55

x = 15

Price of cheapest variety = 2x = Rs.30

Q.11) c

A’s share = (15000×4+(15000-4000)×8) = 148000

B’s share = (10000×4+(10000+4000)×8) = 152000

C’s share = 20000 × 4 = 80000

A’s share : B’s share : C’s share

148000 : 152000 : 80000

37 : 38 : 20

B’s share exceeds C’s share by,

Q.12) C

Ratio of their investment initially A,B& C = 1/3 ∶ 1/4 ∶ 1/5

A∶ B∶ C = 20∶ 15∶ 12

Profit ratio of A,B& C at the end of the year is,

A∶ B∶ C = 20×3+12×9∶ 15×3+12×9∶ 12×3+4×9 = **56∶ 51∶ 24**

Q.13) A

Ravi investment = 6X + 6Y

Raja investment = 8Y + 4X

Ravi & Raja profits are equal,

6X + 6Y = 8Y + 4X

2X = 2Y =>X/Y =1

Q.14) C

A’s investment = 25000×6 + 11000×6

B’s investment = X×8 + (X-6000)×4

At the end of the year profits are equal,

25000×6 + 11000×6 = X×8 + (X-6000)×4

216000 = 8X + 4X– 24000 => X = Rs.20000 =Amount invested by B initially

Q.15) C

Ratio of investment of A & B = 50000∶ 25000 => 2∶ 1

Let the total income be Rs.X

Then actual share of B =(X/3) × 1 = X/3

There should be equal income for both A & B,

Then share given to B =X/2

Required percentage = ((X/2-X/3)/X) ×100= 16.67%

Q.16) D

Ratio of investment = 6:7:8

Ratio of time = 2:3:4

Ratio of profit = 12:21:32

From the question,

Q.17) B

Let the initial investment of A be X

B’s investment after 6 months is 4X

C’s investment after 8 months is 5X

Profit ratio of A,B & C is,

X×12∶ 4X×6∶ 5X×4 = 3∶ 6∶ 5

C’s share = 42000 × 5 /14 = Rs.15000

Q.18) c

Ratio of their investments for 1 year

=> 42x : 56x : 84x => 6 : 8 : 12 =3 : 4 : 6

B’ s share=4/13 * x=10000

Total profit = Rs.32500

Q.19) c

A: B: C: D =(5000×24:6000×24:8000×21:6000×18)=5×24:6×24:8×21:6×18

=>10:12:14:9

D’s share =9/45×9000=Rs.1800

Q.20) c

Profit Ratio=4x×3+2x×9:3x×12:6x×9+3x×3

=30x:36x:63x=10:12:21

Share of A=21500/43×10=Rs.5000

**We (Race Institute & Bankersdaily) have also released the IBPS CLERK Mains Exam 2018 – 15 Test Series package which is now available @ Bankersdaily Store. Aspirants can buy the tests before 17 th January 2019 to get the tests @ Offer price.**

**#1 TRENDING VIDEO in Race YOUTUBE CHANNEL**

## 1 comment