IBPS CLERK MAINS 2017 – ENGLISH LANGUAGE DAY 11

Dear Banking Aspirant,

The Start of the new season has flourished and we hope this year will provide you with the best results through your hard word and determination. The previous year ended with the Specialist Officer Exam and since this Clerk notification came in the previous year , this exam pertains to the year 2017, even though the mains exam happen in a different year. English Language being the most difficult section to crack in the recent exams, your preparations should have a dedicated one for this particular section. Also these questions and the topics which are being asked will help you to crack the IBPS CLERK MAINS EXAM 2017. Today solve some New pattern Sentence Rearrangement  which will be useful for your Mains Preparation.

As you all know the difficulty level of the exams that happened in the recent days are in a different level and one needs to constantly prepare to ace the exam and to achieve their dreams. The level of difficulty increases for each exam and there is no turning back for the easier level questions (some of the exams in the lower level cadre had easier questions because, the level of the exam is exactly like that). So to crack the exam and to be the best , you have to study for the exams in an exemplary way and lot of dedication has to be put to achieve this.

We have been providing Exam Planners for various exams and now due to constant feedback to start a new series for the IBPS CLERK MAINS EXAM 2017 which happens on 21st January, 2018 we have started a Exam study Planner to battle the IBPS CLERK MAINS EXAM 2017. Since the struggle for the final place in the list of selected needs bigger preparations, we hope this will help you to achieve the same. We have also provided Quantitative Aptitude , Reasoning Ability, English Language , Current Affairs and Static GK in the planner, so that this will be helpful for the candidates who are preparing for the IBPS CLERK MAINS EXAM 2017.


IBPS CLERK Mains 2017 Study Planner

ENGLISH LANGUAGE – DAY 7

Time: 20 Minutes

Topic : New Pattern Sentence Rearrangement 


D.1-5): Following questions have six sentences. The first and the last sentence are given. The order of four sentences in the middle is changed. Identify the logical order and rearrange correctly.

Q.1)

S1: When it comes to getting loan for personal needs, the market is nothing short of options.

P: Another way is to approach a bank.

Q: Life insurance policies have become far more versatile in this regard; in addition to providing protective cover and acting as a vehicle for tax savings, loans are available against select policies.

R: The most popular way to obtain a loan on a policy is to approach the insurance company which could oblige if the product comes with a loan feature.

S: An advantage with going to a bank is that they may offer loans for policies that do not have the loan feature as well.

S6: That said, banks charge slightly higher rates of interest compared to insurance companies, says Santosh Agarwal, Head of Life Insurance, Policybazaar.

a) QRSP

b) QRPS

c) RQPS

d) RQSP

e) SQPR

Q.2)

S1: U.S. Trump said he had done “a really fantastic job” on a five-nation tour of Asia in which he had made a lot of friends, but he ended it abruptly on Tuesday by skipping most of a Philippine summit.

P: Mr. Trump, who began his journey in Japan 12 days ago, said his trip had seen progress in his goal of narrowing the U.S.’s trade deficits.

Q: But he did not stay for the official start of the summit on Tuesday afternoon, also missing the preceding group photo with his fellow leaders.

R: Mr. Trump had initially planned to skip East Asia Summit, the final set piece of his trip, then backtracked after criticism it could be seen as a snub.

S: He also predicted that the already unveiled $300 billion worth of trade deals “is going to be quadrupled very quickly” to over a trillion dollars.

S6: En route to Hawaii, Mr. Trump was bullish, predicting a rapid closing of American trade deficits.

a) SQPR

b) SPRQ

c) PSRQ

d) PSQR

e) RPSQ

Q.3)

S1: Robber baron is a pejorative term used to describe American businessmen of the late 19th century who used unethical business practices to get rich.

P: Industrialists like John D. Rockefeller and Cornelius Vanderbilt are the most common targets of criticism against the robber barons.

Q: That helped consumers enjoy better products at lower prices.

R: It has been used over the years to justify more laws to limit the domination of the market by large corporations.

S: Others, however, have argued that most American industrialists during the period engaged in free competition

S6: They further argue that it was only businesses with political influence who misused their power.

a) RPSQ

b) RPQS

c) PRQS

d) RQPS

e) SQRP

Q.4)

S1: Tropical depression Odette, which took shape on October 11 in the Philippines Sea, was hurtling towards the Philippines coast at 65-80 km an hour.

P: The next day, as the depression deepened, Hong Kong registered cargo ship, M.V. Emerald Star, with a crew of 26 Indians and a cargo of 55,000 tonnes of nickel ore, was sailing in the vicinity of the storm’s path.

Q: But as the sun rose over the Philippines Sea on October 13, there was no sign of the ship.

R: The forecast was that waves would rise as high as four-and-a-half metres.

S: The Emerald Star had left Buli in Indonesia and was expected to dock in Lianyungang in China three days later.

S6: Caught in the storm and very rough waters, the Emerald Star sank in the Philippines Sea, about 280 km from the eastern coast of Philippines.

a) RPQS

b) PRSQ

c) PQRS

d) PSQR

e) RPSQ

Q.5)

S1: Cancer cells can reactivate a cellular process that is an essential part of embryonic development.

P: During an embryo’s development, epithelial cells can break away from the cell cluster, modify their cell type-specific properties, and migrate into other regions to form the desired structures there.

Q: Researchers from the University of Basel’s Department of Biomedicine have reported the molecular networks that regulate this process, in the journal Nature Communications.

R: This process is known as an epithelialmesenchymal transition (EMT).

S: This allows them to leave the primary tumour, penetrate the surrounding tissue and form metastases in peripheral organs.

S6: While it helps form organs in the body, it can also activate tumour cells.

a) SPRQ

b) QSPR

c) QSRP

d) SQPR

e) SQRP

D.6-10): In each question below a sentence is given in five parts. Join these parts in a sequence to find the sentence. The correct order of parts is the answer.

Q.6)

A) On the administration of the Madras Cinchona Department

B) The area under cinchona cultivation during the year was

C) The Report of the Deputy Director of Agriculture, Cinchona

D) The opening of 4.92 acres, as an experimental measure, on Dodabetta

E) For the year 1916-17 shows that the only addition to

a) EADBC

b) CAEBD

c) BCAED

d) DBAEC

e) AEBCD

Q.7)

A) Private data entry operators for their Aadhaar centres, and hopes that

B) The UIDAI has provided some “relaxation” to banks

C) Banks will offer such services at stipulated 10% of

D) The branches “at the earliest”, its CEO Ajay Bhushan Pandey has said

E) In procurement of enrolment machines and hiring

a) BEACD

b) AEBCD

c) BCAED

d) EACBD

e) AECDB

Q.8)

A) The announcement was met by cheers from

B) The fate of Mr. Mugabe, whose support has crumbled

C) In scenes unthinkable just a week ago,

D) In the four days since the Army seized power

E) The 200 delegates packed into ZANU-PF’s Harare headquarters to seal

a) ADCEB

b) BACED

c) EACDB

d) CAEBD

e) DACBE

Q.9)

A) Mr. Trump’s fellow Republicans, about his authority to wage war

B) Use nuclear weapons and enter into or end international agreements

C) Amid concern that tensions over North Korea’s nuclear and

D) Missile programmes could lead to hostilities

E) They came after questions by U.S. Senators, including Democrats and

a) ECDBA

b) EACDB

c) ACEBD

d) CEADB

e) EABCD

Q.10)

A) Fierce competition among drug trafficking organisations

B) A nationwide trend that experts say has been exacerbated by

C) That has hollowed out government coffers and by

D) The rise in violent crime here is part of

E) Brazil’s economic recession, by corruption

a) BCADE

b) EBCDA

c) DBECA

d) CBDAE

e) DBECA

D.11-15): In each question below a sentence is given in five parts. Join these parts in a sequence to find the sentence. The correct order of parts is the answer.

Q.11)

A) The Limboos and the Tamangs were not

B) The court on January 4, 2016 directed

C) A petition was moved in the Supreme Court that

D) The Ministry to take action

E) Adequately represented in the Assembly and

a) CAEBD

b) ACEBD

c) CEABD

d) BACED

e) EADBC

Q.12)

A) primarily intended to clarify processes for

B) With technical guidelines and processes

C) The two-week meeting was regarded by many as

D) Through the creation of a rule book

E) The implementation of the Paris Climate Agreement

a) ADECB

b) DACBE

c) EACDB

d) CABED

e) CAEDB

Q.13)

A) Countries have since

B) Expressed interest in ratifying

C) All these changes indicate some advancement

D) It is reported that several

E) The Doha Amendment and

a) ADBEC

b) DABEC

c) BADEC

d) AEDBC

e) EABCD

Q.14)

A) The details of the global stock-taking

B) Steps were also taken to spell out

C) In 2023 and on transparency measures

D) That are part of the overall process

E) That will occur every five years starting

a) EBACD

b) BDAEC

c) DBAEC

d) BAECD

e) CAEBD

Q.15)

A) India in a very perilous position from which

B) The general discussion of

C) The subject without guidance is placing

D) Nothing but mischief can result

E) The two Hon’ble members believe that

a) CBADE

b) BCAED

c) EBCAD

d) EBACD

e) EABDC


You can check the answers for the aove New Pattern Sentence Rearrangement Questions from the ones provided below. You can share the marks you have got in the Quiz in the comments section below. 


1) b

2) c

3) a

4) e

5) d

6) b

7) a

8) d

9) e

10) c

11) a

12) e

13) b

14) d

15) c


Aspirants can alternately check the previous day Quizzes from the IBPS CLERK MAINS STUDY PLANNER from the page that is provided below.


IBPS CLERK MAINS STUDY PLANNER – 2017


Candidates can also find such trivial questions and some of the hard questions which are asked in the exams, from our OFFICIAL BANKERSDAILY TELEGRAM GROUP where we share the latest updates about the notifications, questions and reviews &  analysis of the recent IBPS , SBI and other such exams. If you are still haven’t joined in our SUPERGROUP, make sure you don’t miss the trivial questions and enlightenment.


JOIN – BANKERSDAILY TELEGRAM GROUP


Check the Daily updates on various sectors and the recent happenings from our Daily Current Affairs section and also don’t forget to attend the Daily Current Affairs Quiz which is asked based on the Daily Current Affairs section.


Read – Daily Current Affairs 


Attend – Daily Current Affairs Quiz 

Share your knowledge with your Friends: