IBPS CLERK MAINS PLANNER – REASONING DAY 9

Dear Banking Aspirant,

The Start of the new season has flourished and we hope this year will provide you with the best results through your hard word and determination. The previous year ended with the Specialist Officer Exam and since this Clerk notification came in the previous year , this exam pertains to the year 2017, even though the mains exam happen in a different year. Reasoning Ability , one of the easiest section to crack the exam (almost every exam) and this section seems to be in the easier range in terms of difficulty. Apart from the Seating Arrangement and the Puzzles (even they are easier ) , other topics would be a cake walk for the candidates. In the recently held IBPS CLERK PRELIMS EXAM , the alphabet series and also the alphanumeric series constituted for the maximum marks, so you can expect the same level of questions in the mains exam too.

New Pattern Questions will make this section still more complex and even in the recent exams, only some sections will be asked in the new pattern and not all the sections.

As you all know the difficulty level of the exams that happened in the recent days are in a different level and one needs to constantly prepare to ace the exam and to achieve their dreams. The level of difficulty increases for each exam and there is no turning back for the easier level questions (some of the exams in the lower level cadre had easier questions because, the level of the exam is exactly like that). So to crack the exam and to be the best , you have to study for the exams in an exemplary way and lot of dedication has to be put to achieve this.

We have been providing Exam Planners for various exams and now due to constant feedback to start a new series for the IBPS CLERK MAINS EXAM 2017 which happens on 21st January, 2018 we have started a Exam study Planner to battle the IBPS CLERK MAINS EXAM 2017. Since the struggle for the final place in the list of selected needs bigger preparations, we hope this will help you to achieve the same. We have also provided Quantitative Aptitude , Reasoning Ability, English Language , Current Affairs and Static GK in the planner, so that this will be helpful for the candidates who are preparing for the IBPS CLERK MAINS EXAM 2017.


IBPS CLERK Mains 2017 Study Planner

Reasoning Ability – DAY 9

Time: 20 Minutes

Topic : Circular Seating Arrangement 


 

D.1-5) Read the following information carefully and answer the question given below.

Eight persons Vinoth, Shanmugam, Ram, Sangeetha, Kalpana, Ashok, Siva and Sudarsan are eight family members sitting around the circular table in such a way that some of them facing centre and some of them facing outside the circle. Sudarsan is an immediate neighbour of both Sangeetha and Ashok, who faces inside the circle. Ram sits third to the right of Ashok. Neither Kalpana nor Siva is an immediate neighbour of Ram. Shanmugam sits third to the left of Ram. Number of persons between Ram and Siva is same as number of person between Sudarsan and Kalpana. Vinoth faces same direction as Ashok. Sangeetha and Shanmugam faces opposite direction. Immediate neighbour of Ashok faces opposite direction as Vinoth. Kalpana does not sit immediate right of Shanmugam. Immediate neighbour of Vinoth faces same direction. Vinoth sits second to the left of Shanmugam.

Q.1) If Ram is related to Sangeetha, Kalpana is related to Shanmugam then who among the following is related to Siva?

a) Ram

b) Shanmugam

c) Ashok

d) Vinoth

e) None of these

Q.2) Who among the following sits second to the right of Siva?

a) Vinoth

b) Sudarsan

c) Kalpana

d) Ram

e) None of these

Q.3) Which of the following statement is true?

a) Ram sits second to the right of Shanmugam

b) Ashok sits second to the left of Sangeetha

c) Shanmugam faces outside the circle

d) Kalpana and Sangeetha sit opposite to each other

e) None is true

Q.4) Who among the following is an immediate neighbour of Vinoth?

a) Ram and Ashok

b) Kalpana and Siva

c) Ram and Kalpana

d) None of these

e) Siva and Sangeetha

Q.5) Four of the five are alike in certain way based on the arrangement, find which of the one does not belong to the group?

a) Kalpana

b) Ram

c) Sudarsan

d) Vinoth

e) Sangeetha

D.6-10) Read the following information carefully and answer the question given below.

There are seven persons Neymar, Ronaldo, Messi, Luis, Dani, Andres and Xavi are sitting in a straight line in such a way some of them are facing north and some of them are facing south. Luis sits at any end of the line. Persons sit at the end faces same direction. Xavi sits second to the left of Luis. There is only one person between Xavi and Messi. Messi and Ronaldo face same direction. Dani does not sit any extreme end of the line. Andres sits second from the right end of the row. Number of person between Dani and Andres is same as between number of person between Ronaldo and Dani. Messi faces opposite direction as Luis. Number of person between Messi and Neymar is half of the number of persons between Messi and Andres. Dani and Xavi face same direction as Neymar. Immediate neighbour of Xavi faces opposite direction.

Q.6) If Neymar is related to Messi, Messi is related to Xavi then Xavi is related to which among the following person?

a) Andres

b) Dani

c) Neymar

d) Either b (or) c

e) None of these

Q.7) Who among the following sits second to the left of Messi?

a) The one who sits fourth from the right end

b) None of these

c) The one who sits fourth from the left end

d) The one who sits immediate left of Dani

e) The one who sits immediate right of Andres

Q.8) Which of the following statement is not true?

a) Dani sits second to the right of Andres

b) Ronaldo is an immediate neighbour of both Neymar and Messi

c) Luis sits second to the left of Xavi

d) Neymar sits at left end of the row.

e) All are true

Q.9) Four of the following five are alike in certain way based on the arrangement. Find the one which does not belong to the group?

a) Neymar

b) Dani

c) Xavi

d) Andres

e) Luis

Q.10) How many persons sit between Neymar and Dani?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

e) None

D.11-15) Read the following information carefully and answer the questions given below:

A, E, G, M, I, K, O and C are eight students. They are going to Tamil poetry competition in their school. All of them are sitting around a circular table and all are facing centre. Each of them writes any one of the following famous poet’s poetry. The poet names are Ottakootar, Jayamkondar, Kambar, Bharathidasan, Suratha, Avvaiyar, Thiruvalluvar and Kapilar.

A who does not write Thiruvalluvar poet, is sits second to the right of M, who writes Jayamkondar poet. The one who writes Kapilar poetry and the one who writes Ottakootar poetry are immediate neighbours of M. The one who writes Bharathidasan poetry sits second to the right of A. Neither I nor K is an immediate neighbour of the one who writes Bharathidasan poetry. Number of persons between I and M is same as between number of person between O and K. A and K are not an immediate neighbours of each others. O is not an immediate neighbour of the one who writes Bharathidasan poetry. C sits fifth to the right of the one who writes Kambar poet. G does not write Bharathidasan or Avvaiyar Poet. The one who writes Kapilar poet sits second to the left of the one who writes Avvaiyar poet. I does not write Kapilar Poet.

Q.11) G writes which among the following Poet’s poetry?

a) Kambar

b) Thiruvalluvar

c) Avvaiyar

d) Kapilar

e) Suratha

Q.12) How many persons are sits between K and the one who writes Suratha’s poet?

a) Two

b) Three

c) Four

d) Either (a) or (b)

e) Either (a) or (c)

Q.13) Which of the following combination is true?

a) E – Suratha

b) I- Avvaiyar

c) O – Kapilar

d) K – Bharathidasan

e) None of these

Q.14) Which of the following statement is true, with respect to K?

a) K is not an immediate neighbour of I

b) K sits third to the right of A

c) There are two person sit between K and G

d) All are true

e) None is true

Q.15) If G is related to Avvaiyar, O is related to Ottakootar then M is related to who among the following?

a) Kambar

b) Jayamkondar

c) Thiruvalluvar

d) None of these

e) Suratha

D.16-20) Read the following information carefully and answer the questions given below:

Eight Persons Gambir, Dhoni, Raina, Murali vijay, Dhawan, Rohit, Rahane and Sachin are sitting around circular table in such a way some of them facing towards the centre and some of them facing outside the centre. Each of them scores different scores in One day match. The scores are 97, 50, 12, 85, 25, 40, 31 and 92.

Murali vijay the one whose score is 31 sits third to the right of Dhoni, who faces inside the circle. Sachin who is not an immediate neighbour of Gambir faces same direction as Murali Vijay and the score of Sachin is 97 sits second to the left of the person whose score is 50. Raina is an immediate neighbour of the persons whose score is 50. The person whose score is 92 sits third to the left of the person whose score is 31. Dhoni sits third to the left of Gambir who is not an immediate neighbour of Rahane. Immediate neighbours of Gambir face same direction. The person whose score is 85 sits second to the left of the person whose score is 25.  Sachin sits third to the right of Raina who is not an immediate neighbour of Dhoni or Murali Vijay. Rohit sits fourth to the right of Murali Vijay who sits immediate left of Dhawan. The person whose score is 12 sits second to the left of the one whose score is 92. Rahane sits second to the right of Dhoni, who does not score 85. More than two persons who are facing the same direction can’t sit together.

Q.16) Which of the following statement is true?

a) Rahane faces inside the circle

b) Dhoni and Rohit face same direction

c) Two person sit between Dhawan and the one whose score is 12

d) None is true

e) All are true

Q.17) Who among the following score is 40?

a) Rohit

b) Gambir

c) Dhawan

d) Dhoni

e) None of these

Q.18) Which of the following combinations is true?

a) Murali Vijay – 85

b) Gambir – 92

c) Sachin – 50

d) None is true

e) Rahane – 12

Q.19) How many person are sit between Raina and the one whose score is 25?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

e) None

Q.20) Who among the following sits second to the right of Rahane?

a) The one whose score is 97

b) The one whose score is 12

c) The one whose score is 50

d) The one whose score is 92

e) None of these


The answer for the above questions are provided in the links provided below. Alternately candidates can also find the quizzes for the the reasoning sections from the IBPS CLERK MAINS EXAM PLANNER and the level of the questions will be in medium to hard level.


Answer Key with Explanation

1.(c)

2.(c)

3.(e)

4.(c)

5.(d)

6.(a)

7.(e)

8.(c)

9.(d)

10.(b)

  1. (b)
  2. (e)
  3. (c)
  4. (e)
  5. (a)

 

D.16-20)

  1. (d)
  2. (b)
  3. (d)
  4. (c)
  5. (d)

You can join in our Telegram Channel the invite given below and you can share this with your friends and other aspirants who are preparing for their exams like you.

Caution: You should have Telegram app installed in your mobile or laptop to join the group. If you don’t have telegram app in your mobile. First install the app and click the link given below….

Bankersdaily Telegram Supergroup – Click to join in the Group


To evaluate yourselves on various topics from the English Language section in the IBPS CLERK MAINS EXAM , please check the IBPS CLERK MAINS PLANNER which also has daily quizzes from other topics like Quantitative Aptitude , Reasoning Ability , Current Affairs pertaining to various dates which may be asked in the forthcoming exams and daily static GK Content. Do attend those Daily Quizzes and enhance your preparations for the IBPS CLERK MAINS EXAM 2017.


IBPS CLERK MAINS STUDY PLANNER 2017


Check the Daily updates on various sectors and the recent happenings from our Daily Current Affairs section and also don’t forget to attend the Daily Current Affairs Quiz which is asked based on the Daily Current Affairs section.


Read – Daily Current Affairs 


Attend – Daily Current Affairs Quiz 

Share your knowledge with your Friends: