# Important Miscellaneous Questions for IBPS CLERK PRELIMS EXAM 2017

Dear Bankersdaily Aspirant,

The IBPS CLERK PRELIMS EXAM 2017 had 10 questions from the miscellaneous section in the Quantitative Aptitude section. Many of the aspirants would attempt Simplification and the Data Interpretation Questions and also the Missing number series to get quick marks with less efforts,as the questions are easier to attend. On the contrary Miscellaneous questions are easier in the IBPS CLERK PRELIMS EXAM 2017.

The Miscellaneous sections had questions from various topics like Ratio & Proportion, Averages, Boats and Streams , Profit & Loss , Simple Interest & Compound Interest, Discounts, Partnership, Mixture & Allegations , Problems on Trains and Number system questions. It was a mix of all the topics in several batches. The ideal way to score marks in the IBPS CLERK PRELIMS EXAM is to attend 35 questions in the Quantitative Aptitude section within 20 minutes and practice is the one thing that will help you to achieve this strategy.

Check the Important Questions in the Miscellaneous sections below.

Q.1) The monthly income of A and B are in the ratio 3:4 and their monthly expenses are in the ratio 7:12. If each of them saves Rs 800 per month, then their monthly incomes are?

a) Rs 3000, Rs 4000

b) Rs 1500, Rs 2000

c) Rs 1200, Rs 1600

d) Rs 900, Rs 1200

e) Rs 6000, Rs 8000

Q.2) Sasi decided to spend 16% of his monthly salary for a picnic. But during the picnic he spent Rs 6567 which was 75% of what he had decided earlier. How much is Sasi’s monthly salary?

a) 52725

b) 54775

c) 54625

d) 54725

e) 55725

Q.3) Vinoth sold Royal Enfield bike for Rs 190000, hence gaining a certain amount. Had the bike been sold for Rs 175000, he would have suffered loss equal to 50% of the gain in the first case. Find cost price of the bike?

a) Rs 185000

b) Rs 182000

c) Rs 180000

d) Rs 181000

e) Rs 178000

Q.4) Out of three numbers, the first is 200% of the second and is 50% of the third. If the average of the three numbers is 56, then difference of first and third number is?

a) 24

b) 96

c) 48

d) 58

e) None of these

Q.5) How much pure milk has to added to 0.5 litre of a mixture containing 22% milk to change the concentration of milk in the mixture to 35%?

a) 120ml

b) 100ml

c) 200ml

d) 140ml

e) 800ml

Q.6) Vino has Rs 20000 to invest. He invests Rs 9000 at 5% per annum and Rs 5600 at 4% per annum simple interest. In order to have a yearly income of Rs 890 he must invest the remaining amount of money at?

a) 3%

b) 5%

c) 4%

d) 6%

e) 8%

Q.7) The speed of the stream is 5km/hr. A boat goes 10km upstream and then returns to starting point in 50 minutes. What is the speed of boat in still water?

a) 29kmhr

b) 25kmhr

c) 32kmhr

d) 12kmhr

e) 38kmhr

Q.8) What is the area of regular hexagon with side 14cm?

a) b) c) d) e) Q.9) In a 500m race, the ratio of speed of two runners Usain bolt and Messi is 3:4. If Bolt has a start of 170m, then bolt win by?

a) 56m

b) 80m

c) 60m

d) 30m

e) 20m

Q.10) A team of 11 cricket players is to be selected from 15 players in which 6 are bowlers and rest are batsman. In how many ways, the team can be selected if team must have 5 bowlers and 6 batsmen?

a) 304

b) 504

c) 208

d) 502

e) 406

You can check the answer of these questions from the ones that is given below.

Q.1) b

The incomes of two persons are in the ratio a: b and their expenditure are in the ratio m: n. If both saves Rs. S, then their incomes are a x and b x where Then a: b=3:4, m: n=7:12 and S=Rs. 800 Then A’s income= 3×500=Rs 1500

B’s income=4×500=Rs 2000

Q.2) d Q.3) c

Let gain in the 1st case =2x

The loss in 2nd case=x

Difference between two SP= Rs 2x-(-x) = Rs 3x

Actual difference between two SP= 190000-175000= Rs 15000

3x=15000

x=5000

CP=Rs 190000-2x=190000-10000= Rs 180000

Q.4) c Q.5) b Q.6) c Q.7) b

Let b and c be the c of boat in still water and speed of current

Upstream speed=b-5

Downstream speed=b+5 Q.8) d Q.9) c

Bolt has to cover=500-170=330m

When Bolt runs 330m, Messi runs (4/3×330=440) 440m

So, A wins by 500-440=60m

Q.10) b The posts given below will enrich your knowledge on the basic concepts to calculate faster and in an immense way.

## MULTIPLICATION TECHNIQUE SPECIAL CASE PART 2:LEARN SERIES

You can check the important questions for the Number series for the IBPS CLERK PRELIMINARY EXAMINATION 2017 from the links given below.