IMPORTANT QUESTIONS FOR KERALA PSC – SET 3

Dear Bankersdaily Aspirants,

Kerala Public Service Commission (KPSC) Exams is one of the most sought exams in Kerala and a record number of aspirants appear for this exam every year for various postings. These Kerala PSC Exams are conducted to select the applicants for Civil Service posts in Kerala.

Kerala Public Service Commission (KPSC) conducts examinations for appointments to the services of the state. Topmost posts including the ones in the Education department and other important Departments will be duly filled by the KPSC Exams.

We have already started to post questions for the Kerala PSC Exam and will be continuing to do so for the benefit of the students. Please check the Questions regularly and prepare for the Kerala PSC Exams with us and crack the exams in the forthcoming days.


Aspirants can check the previous posts in the link below. 


Important Question Sets for KERALA PSC – Check here


1. 1st robot to get citizenship in a country

Ans: Sofia (Saudi Arabia)

Explanation:

  • 1st robot politician: SAM, New Zealand.
  • 1st Hindi speaking robot: Rashmi (modified by Indian scientist Ranjit Srivastava).
  • 1st Indian city to use robots for traffic control: Indore.
  • 1st indigenously developed industrial robot: BRABO.

2. Who has been appointed as the WHO ambassador for hepatitis for South East Asia ?

Ans: Amithabh Bachhan.

Explanation:

  • Appointed on 12th May 2017.
  • WHO headquarters: Geneva, Switzerland.
  • Director General: Tedros Adhanom.

3. India’s 1st manned space flight

Ans: Gaganyaan 2022

Explanation:

  • Launch vehicle: GSLV Mk3.
  • Manned exploration was previously done by Russia, USA, and China.

4. What is the study of truth called?

Ans: Alethiology

Explanation:

 

  • Acoustics: Study of Sound
  • Aceology: Study of Therapeutics
  • Horticulture: Study of Gardening
  • Eremology: Study of Deserts

 


5. Which article of the Indian constitution is for the financial emergency?  

Ans: Article 360

Explanation:

  • National emergency: Article 352.
  • State emergency: Article 356.

6. The number of amendments in the Indian constitution?

Ans: 101

Explanation:

  • Author of the constitution: B R Ambedkar.
  • 101st amendment: GST (122nd bill).

7. Where is Wankhede stadium is located?  

Ans: Mumbai, Maharashtra

Explanation:

  • Other stadiums in Mumbai are: Gymkhana stadium, Brabourne stadium, Mahindra hockey stadium.

8. What is the Sex ratio (females per 1000 males) in India? 

Ans: 943

Explanation:

  • Highest sex ratio (state): Kerala.
  • Lowest sex ratio (state): Haryana.
  • Highest sex ratio (UT):  Pondicherry.
  • Lowest sex ratio (UT): Daman and Diu.
  • District in Kerala with highest sex ratio: Kannur.
  • District in Kerala with lowest sex ratio: Idukki.

9. Chandoli National Park is located in?

Ans: Maharashtra

Explanation:

  • Other national parks in Maharashtra: Navegaon, Sanjay Gandhi, Tadoba, Gugumal.

10. Which is the highest peak in Kerala?

Ans: Anamudi (border of Idukki and Ernakulam)

Explanation:

  • It is the highest peak in Kerala & South India.
  • Also known as ‘Everest of South India

 

ibps-clerk-exam-1

ibps-clerk-exam-2

 

 

ibps-clerk-exam-3



[social_warfare]