IBPS PO Prelims 2017 Review, Analysis and Questions asked in Exams

Dear Bankersdaily Aspirant,

The most expected exam of the year, IBPS PO exams are going to be happen by tomorrow (7th October 2017). The first step in the Recruitment process IBPS PO Preliminary exam will be held at 7th, 8th, 13th and 14th October. Time management is the important factor in the exam because you need to attend 100 questions in 60 minutes.

The most expected question tomorrow will be “How was the 1st Slot of the Examination?”.

You will get the answers for the following questions from this analysis:

What is the difficulty level of IBPS PO Prelims Exam?

What is the best attempt made by the students who attended  the Exams in the Slot 1 which is the introductory slot for the IBPS PO 2017?

Number series questions asked in the IBPS PO Preliminary examination 2017?

Whether comprehension is story based or Economy based?

What may be the expected cutoff?

Difficulty level of each section in the exam?

Whether any new pattern questions are asked?


Quantitative Aptitude memory based questions: IBPS PO Prelims Slot 1

D.1-5) Study the following graph and answer the given questions:

Q.1) What is the difference between the number of chairs on Wednesday and the number of chairs on Monday in both the stores together?

a) 24

b) 32

c) 28

d) 30

e) 20

Q.2) What is the ratio between the total number of chairs on Tuesday and Thursday together in store A and the total number of chairs onsame days in store B?

a) 5:7

b) 4:5

c) 7:6

d) 7:8

e) 3:5

Q.3) If the number of chairs in store A on Saturday is 25% of total number of chairs on Thursday, what is the average number of chairs in store A on Wednesday, Friday and Saturday together?

a) 24

b) 36

c) 30

d) 38

e) 20

Q.4) If the number of chairs sold in store A and Bon Tuesdayis  and  respectively, what is the number of unsold chairs in both the stores together?

a) 12

b) 15

c) 16

d) 18

e) 20

Q.5) The number of chairs in both the stores on Friday is approximately what percentage less than the number of chairs in both the stores on Wednesday?

a) 12%

b) 15%

c) 16%

d) 10%

e) 11%

D.6-10) Study the following graph and answer the given questions:

Class

 

Total students % of students participated
Dance Play
VI 500 15 8
VII 400 10 6
VIII 360 25 10
IX 250 10 12

 

Q.6) Find the total number of student’s participated dance competition in class VI and VII together

a) 120

b) 125

c) 115

d) 130

e) 135

Q.7) What is the difference between the total number of students in class VIII who did not participated in any competitionand the total number of students in class IX who did not participated in any competition?

a) 30

b) 36

c) 24

d) 34

e) 39

Q.8) What is the approximate average number of students participated dance competition in class VI, VII and VIII together?

a) 54

b) 72

c) 78

d) 50

e) 68

Q.9) What is the ratio between the number of students participated dance competition in class IX and the number of students participated play competition in class VIII?

a) 21:32

b) 23:35

c) 22:23

d) 25:36

e) 21:23

Q.10) If the number of students in class VIII, ratio of male to female who did not participated in any competition is 7:6, what is the total number of female did not participated in any competition?

a) 120

b) 115

c) 108

d) 96

e) 124

Q.11) 2, 17, 89, 359, 1079, ?

a) 2159

b) 2345

c) 1895

d) 1279

e) 2239

Q.12) 7, 4.5, 5.5, 12, 49, ?

a) 392

b) 393

c) 320

d) 380

e) 375

Q.13) 17, 98, 26, 89, 35, ?

a) 72

b) 82

c) 80

d) 78

e) 44

Q.14) 3240, 540, 108, 27, ?, 4.5

a) 6

b) 8

c) 5

d) 9

e) 7

Q.15) 3, 5, 15, 45, 113, ?

a) 243

b) 234

c) 235

d) 243

e) 254

Q.16) (√80.965-√25.24)×(√120.97+√16.32)=?

a) 80

b) 70

c) 85

d) 60

e) 90

Q.17) 55.24-345.34÷22.96=2×?

a) 40

b) 20

c) 30

d) 10

e) 15

Q.18) √(3100.17÷62.043+13.978)=?

a) 7

b) 6

c) 8

d) 9

e) 11

Q.19) (184.23-29.95÷5)×29.96=?

a) 5340

b) 5430

c) 5240

d) 5450

e) 5140

Q.20) (111.87×51÷14.24)=11.32+?

a) 388

b) 397

c) 367

d) 390

e) 379

Q.21) A alone can do a piece of work in 24 days. The time taken by A to complete one-third of work is equal to time taken by B to complete half of the work. How many days are required to complete by A and B working together?

a) 7 2/5

b) 6 2/3

c) 7 3/5

d) 8 3/5

e) 9 3/5

Q.22) Sum of the ages of A, B, C and D is 76 years. 7 years hence, their age ratio is 7:6:5:8. Find C’s present age?

a) 20

b) 12

c) 11

d) 13

e) 14


Answer keys

1. B 2. C 3. D 4. B 5. A 6. C 7. E 8. E 9. d10. C 11. A 12. B 13. C 14. D 15. D 16. E 17. B 18. C 19. A 20. B 21. E 22. D


Puzzle Questions Asked in (1st Slot) IBPS PO Prelims 2017

Puzzles Set-1:

Seven person A, B, C, D, E, F G likes seven colours. Yellow White Red Orange Blue Gray Black. They visit in different days starting from Monday to Sunday

1) A visits one day after Thursday.

2) Only 4 people are in between A and B

3) The one who likes Red colour visits immediately after B.

4) Only one person visit between Red and Blue

5) The one who like white colour visit before one of days on which day C visits

6) The one who like white colour does not visit on Monday.

7) Only 1 person is in between D and E. D like Yellow.

8) There are same as many person in between A and Blue colour which are one less in between B and C.

9) Neither G nor F likes Black.

10) G does not visit on Saturday and does not like grey colour.

Solutions

Monday- D- Yellow

Tuesday-B-White

Wednesday-E-Red

Thursday-G-Orange

Friday-C-Blue

Saturday-F-Grey

Sunday-A-Black

 Puzzle Set-2:

J, K, L, M, N, O and P are seven different boxes of different colours i.e. Brown, Orange, Silver, Pink, Yellow, White and Green but not necessarily in the same order.

Box which is of Brown colour is immediately above J. There are only two box between M and the box which is of Brown colour. Box which is of Silver colour is above M but not immediately above M. Only three box are between L and the box which is of Silver colour.

The box which is of Green colour is immediately above L. The box which is of Pink colour is immediately above the box P. Only one box is there between K and N. Box K is above N. Neither box K nor J is of Yellow colour. J is not of orange colour.

Solution

O- Silver

K- Orange

M- Yellow

N- Green

L- Pink

P- Brown

J- White

Approximation Questions asked in IBPS PO Prelims 1st Slot:

1) (√80.997 – √25.001) × (√120.98 + √16.02)= ?

Answer:

(√80.997 – √25.001) × (√120.98 + √16.02)

= (√81 – √25) × (√121 + √16)

= 4*15 = 60

2)  (184.002 – 29 ÷ 5)x 29.997= ?

Solution:

= (184-30/5 ) x 30

= 5340

3) (111.91×51) ÷ 14.02 = 11.002+ ?

Solution:

(112×51) ÷ 14 = 11+ ?

(8×51) = 11+ ?

= 397

4) 53.01 – 345.02 ÷ 22.99 = 2×?

Solution:

53 – 345 ÷ 23 = 2×?

53-15 = 2×?

=17

5) √(3099.985 ÷ 62.001+14.001) = ?

Solution:

√(3100 ÷ 62+14) = ?

√(50+14) = ?

= 8

Syllogism Questions asked in IBPS PO Prelims 1st Slot:

Direction (1-2):

Statement:

All remarks are feedbacks

Some feedbacks are words

No word is a digit

1) Conclusion:

Some Feedbacks are definitely not digits.

All digits being feedbacks is a possibility.

2) Conclusion:

All remarks being words is a possibility

At least some remarks are digits.

3) Statements:

Some files are boxes

All boxes are carton

No carton is a plastic

Conclusion:

No file is a plastic.

Some files are plastics.

4) Statement:

Some desks are chairs

Some chairs are seats

No seat is a table

Conclusion:

All desks can never be table

Some chains are definitely not tables.

5) Statements:

All routes are ways

All ways are paths

Some ways are bridges

Conclusion:

At least some bridges are routes

All routes being bridge is a possibility.

Number Series questions asked in IBPS PO 2017 slot 1

1)      17, 98, 26,89,35, (80)

(17 + 9 =26, 26 + 9 =35, 98-9 =89, 89-9 =80)

2)      2,17,89,359,1079, 2159

(2*6+5 , 17*5+4, 89*4+3, 359*3+2, 1079*2+1)

3)      3,5,15,45,113, 243

(13+1, 23+2,33+3,43+4,53+5)

4)      7,4.5,5.5,12,49,393

(7*0.5+1, 4.5*1+1, 5.5*2+1, 12*4+1, 49*8+1)

5)      3240, 540, 108,27,9,4.5

(3240/6, 540/5, 108/4, 27/3,9/2)


How many Questions have you attempted in IBPS PO Prelims 2017?

Below 40
41-45
46-50
51-60
61-70
above 70

Bankersdaily


Team Bankersdaily wishes all the aspirants who are attending the IBPS PO Preliminary examination 2017 on 7th October 2017.


Best Attempts: 45-55

English Language Review of IBPS PO Prelims 2017 1st Slot (30 Questions)

Level  :Moderate   

Best Attempts : 13-15   

Reading Comprehension

(Based on Past Financial Condition)

10  questions
Cloze Test Not asked
Sentence Rearrangement Not asked
Sentence Improvement/Phrase Replacement  10 questions
Spotting Errors

(New Pattern)

1). Para Based

2). Four Sentence ABCD is given asked to point out the errors

 10 questions

Reasoning Ability review of IBPS PO Prelims 2017 1st Slot (35 Questions)

Level – Easy to Moderate

Seating Arrangement

1) Facing N/S (10 Persons)

2) Facing North (7 Persons)

10 Questions
Syllogism 5 questions
Puzzle

1) Box

2) Days, Month, Colour 3 variable

10 Questions
Inequality 5 questions
Rest were Miscellaneous 5 Questions

Quantitative Aptitude review of IBPS PO Prelims 2017 1st Slot (35 Questions)

Level – Moderate

Data Interpretation

1) Table

2) Line Graph

 12 Question
Number Series 5 questions
Quadratic Equations not asked
Application Sums 13
Approximation 5

 


Important NOTE
We are expecting your valuable feedbacks about IBPS PO Prelims from the aspirants side those who are attending  on 1st Slot.

You could send the details via Whatsapp No: 9087875785

Or drop us a mail at virtualracetest@gmail.com


Try to attend more than 50 questions in the Exam.


IBPS PO 2016 Preliminary Examination Cutoff Marks

The individual cutoff marks for different sections in the IBPS PO 2016 for various categories are given below

S.No Section Category
  General SC / ST / OBC
1 English Language 7 4.5
2 Reasoning Ability 8.5 5.5
3 Quantitative Aptitude 8.25 5.25

The overall cutoff marks for various categories in the IBPS PO 2015 preliminary examination. This is the Overall cutoff marks which is obtained for the total 100 marks of the examination.

Category General OBC SC ST
Cut Off Marks * 47.5 46.5 40 31.25

Other posts you may like to READ:

IBPS PO Previous Year Cutoff Marks – Prelims

How Do I Crack The Cutoff Marks In English Section In IBPS PO 2017

Perks Of Being A IBPS PO – Salary , Emoluments , Allowances And Career Progression

Share your knowledge with your Friends: