# LET US SOLVE QUIZ ON PROBLEMS BASED ON AGES-PART 2

Hi Bankersdaily Aspirants,

Aspirants today we had learnt how to solve Problems based on Ages-Part 2,If you doesn’t Read it Read it now-**How to Solve Problems Based on Ages Part-2**

**How to Solve Problems Based on Ages Part-1**

### “While their competition is asleep, world-class leaders are up – and they’re not watching the news or reading the paper. They are thinking, planning and practicing.”

So,Let us Practice What we had learned today,Since the Problem on Ages can be solved easily let us Practice here to increase our Calculation Speed.

#### Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

#### Information

**Problems Based on Ages **No.of Questions: 10 Questions

Time : 10 Minutes

All the Best!!!

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

#### Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Average score | |

Your score |

#### Categories

- Aptitude 0%

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

- Answered
- Review

- Question 1 of 10
##### 1. Question

1 pointsCategory: Aptitude1)One year ago the ratio between Samir’s and Ashok’s age was 4:3.One year hence the ratio of their ages will be 5:4.What is the sum of their present ages in years?

Correct**Explanation:**The age is Unknown but given that it is as multiple of 4 and multiple of 3.

Given that one year hence:

After 2 years from the given ratio=5:4

(4x+2)/(3x+2)=5/4

4(4x+2)=5(3x+2)

16x+8=15x+10

**x=2**One Year Ago their age is 4x:3x

=8+6=14

After 1 year the age becomes

=9+7=

**16 Years**Incorrect**Explanation:**The age is Unknown but given that it is as multiple of 4 and multiple of 3.

Given that one year hence:

After 2 years from the given ratio=5:4

(4x+2)/(3x+2)=5/4

4(4x+2)=5(3x+2)

16x+8=15x+10

**x=2**One Year Ago their age is 4x:3x

=8+6=14

After 1 year the age becomes

=9+7=

**16 Years** - Question 2 of 10
##### 2. Question

1 pointsCategory: Aptitude2)Ten year ago Mohan was thrice as old as Ram was but 10 years hence,he will be only twice as old as Ram.Find Mohan’s Present age?

Correct**Explanation:**Given that before 10 years

Mohan=3*Ram

After 10 years :

Mohan=2 * Ram

Let us consider Age of Ram=X

(x+20)/(3x+20)=1/2

2x+40=3x+20

**x=20****Before 10 Years**:The Age of Ram=20

The Age of Mohan=20*3=60

**After 10 Years(Present Age):**Mohan’s Age=60+10=70 Years

Ram’s Age=20+10=30 Years

Incorrect**Explanation:**Given that before 10 years

Mohan=3*Ram

After 10 years :

Mohan=2 * Ram

Let us consider Age of Ram=X

(x+20)/(3x+20)=1/2

2x+40=3x+20

**x=20****Before 10 Years**:The Age of Ram=20

The Age of Mohan=20*3=60

**After 10 Years(Present Age):**Mohan’s Age=60+10=70 Years

Ram’s Age=20+10=30 Years

- Question 3 of 10
##### 3. Question

1 pointsCategory: Aptitude3)The present ages of three persons in proportions 4:7:9.Eight years ago,the sum of their ages was 56.Find their present age(in years)

CorrectExplanation:

Given Ratio is 4x:7x:9x=20x

Their sum of ages 8 Years Ago was=56

20x-24=56

20x=80

**x=4**Therefore their ages are in the ratio=

**16:28:36**IncorrectExplanation:

Given Ratio is 4x:7x:9x=20x

Their sum of ages 8 Years Ago was=56

20x-24=56

20x=80

**x=4**Therefore their ages are in the ratio=

**16:28:36** - Question 4 of 10
##### 4. Question

1 pointsCategory: Aptitude4)The Present ratio of ages of P and Q is 2:3.If the sum of present ages of P and Q is 50 years .Find the ages of P and Q before 4 years?

Correct**Explanation:**The sum of their ratio’s are 2+3=5x

Given their sum of the age=50/5=10

Therefore, their ages are 20,30

**Before 4 Years:**Age of P=20-4=16

Age of Q=30-4=26

Incorrect**Explanation:**The sum of their ratio’s are 2+3=5x

Given their sum of the age=50/5=10

Therefore, their ages are 20,30

**Before 4 Years:**Age of P=20-4=16

Age of Q=30-4=26

- Question 5 of 10
##### 5. Question

1 pointsCategory: Aptitude5)The ratio between sabira and sameena is 7:3.After 6 years the ratio of their ages will be 5:3.What is the difference in their ages?

Correct**Explanation:**(7x+6)/(3x+6)=5/3

21x+18=15x+30

6x=12

**x=2**7x=7*2=14

3x=3*2=6

Difference=14-6=

**8 Years**Incorrect**Explanation:**(7x+6)/(3x+6)=5/3

21x+18=15x+30

6x=12

**x=2**7x=7*2=14

3x=3*2=6

Difference=14-6=

**8 Years** - Question 6 of 10
##### 6. Question

1 pointsCategory: Aptitude6) 12 years ago,the ratio of the ages of Ram and Rahim is 2:3.If the ratio of their Present ages is 5:6,what will be the total of their present age?

Correct**Explanation:**(2x+12)/(3x+12)=5/6

12x+72=15x+60

12=3x

4=x

Therefore,their total Present age=20+24=

**44 Years**Incorrect**Explanation:**(2x+12)/(3x+12)=5/6

12x+72=15x+60

12=3x

4=x

Therefore,their total Present age=20+24=

**44 Years** - Question 7 of 10
##### 7. Question

1 pointsCategory: Aptitude7)Ten Years ago A was half of B in age.If the ratio of their present ages is 3:4,What will be the total of their present age?

Correct**Explanation:**The Present age ratio=(3x-10)/(4x-10)=1/2

6x-20=4x-10

2x=10

x=5

The Sum of their ages=15+20=

**35 Years**Incorrect**Explanation:**The Present age ratio=(3x-10)/(4x-10)=1/2

6x-20=4x-10

2x=10

x=5

The Sum of their ages=15+20=

**35 Years** - Question 8 of 10
##### 8. Question

1 pointsCategory: Aptitude8)10 Years ago Chandravati’s mother was 4 times older than her daughter.After 10 Years,the mother will be twice older than the daughter.The Present age of Chandravati is?

Correct**Explanation:**Let the age of the Chandravati =x

Let the age of the Mother=3x

After 10 Years(From Present Age)

1/2

Therefore,

(x+20)/(4x+20)=1/2

2x+40=4x+20

2x=20

x=10

Therefore the Present age of Chandravati is

**20 Years**Incorrect**Explanation:**Let the age of the Chandravati =x

Let the age of the Mother=3x

After 10 Years(From Present Age)

1/2

Therefore,

(x+20)/(4x+20)=1/2

2x+40=4x+20

2x=20

x=10

Therefore the Present age of Chandravati is

**20 Years** - Question 9 of 10
##### 9. Question

1 pointsCategory: Aptitude9)A Man says to his son,”Seven Years ago I was Seven times as old as you were and three years hence I will be three times as old as you will be.”Their ages are?

Correct**Explanation:**Let the age of the son 7 years ago be

**x**Given that the Man’s age is 7 times of his son=7x

After 10 Years:

The Ratio of their ages becomes=1/3

Therefore,

(x+10)(7x+10)=1/3

3x+30=7x+10

20=4x

**5=x**The Age of the son before 7 years was 5

After 7 Years he could be 12 Years

The Age of the Man 7 Years ago was 35 Years

After 7 Years the age of the man is

**42 Years**Incorrect**Explanation:**Let the age of the son 7 years ago be

**x**Given that the Man’s age is 7 times of his son=7x

After 10 Years:

The Ratio of their ages becomes=1/3

Therefore,

(x+10)(7x+10)=1/3

3x+30=7x+10

20=4x

**5=x**The Age of the son before 7 years was 5

After 7 Years he could be 12 Years

The Age of the Man 7 Years ago was 35 Years

After 7 Years the age of the man is

**42 Years** - Question 10 of 10
##### 10. Question

1 pointsCategory: Aptitude10)A Father was 4 times as old as his son 8 years ago.Eight years hence,father will be twice as old as his son.Find the sum of their present ages?

Correct**Explanation:**Let the age of the son 8 years ago=x

Then,After 8 years the age of the father=4x

After 8 years from the Present age is 1/2

Therefore,

(x+16)/(4x+16)=1/2

2x+32=4x+16

16=2x

8=x

Therefore the Present age :

Son=16 Years

Father=40 Years

Sum of their Age=56 Years

Incorrect**Explanation:**Let the age of the son 8 years ago=x

Then,After 8 years the age of the father=4x

After 8 years from the Present age is 1/2

Therefore,

(x+16)/(4x+16)=1/2

2x+32=4x+16

16=2x

8=x

Therefore the Present age :

Son=16 Years

Father=40 Years

Sum of their Age=56 Years