IMPORTANT QUESTIONS FOR KERALA PSC – SET 6

Dear KPSC Aspirants,

Kerala Public Service Commission (KPSC) Exams is one of the most sought exams in Kerala and a record number of aspirants appear for this exam every year for various postings. These Kerala PSC Exams are conducted to select the applicants for Civil Service posts in Kerala.

Kerala Public Service Commission (KPSC) conducts examinations for appointments to the services of the state. Topmost posts including the ones in the Education department and other important Departments will be duly filled by the KPSC Exams.

We have already started to post questions for the Kerala PSC Exam and will be continuing to do so for the benefit of the students. Please check the Questions regularly and prepare for the Kerala PSC Exams with us and crack the exams in the forthcoming days.


Aspirants can check the previous posts in the link below. 


Important Question Sets For KERALA PSC – Check Here


1. Study of the origin, evolution and eventual fate of the Universe is called?

Ans: Cosmology

Explanation:

  • Astronomy: Study of celestial objects & phenomenon
  • Astrology: Study of the movements & relative positions of celestial objects

2. Acid rain is caused due to the presence of?

Ans: Sulphur dioxide & Nitrogen Oxide

Explanation:

  • Nitrous Oxide is also known as laughing gas
  • Nitrous oxide is a man-made Nitrogen compound used as an anesthetic
  • Sulphur dioxide causes the fading of color of Taj Mahal.

3. Kathakali is the folk dance of which state?

Ans: Kerala

Explanation:

  • Kathakali also known as ‘The Total Theatre’ or ‘The Dance Drama
  • The literary genre used for Kathakali: Attakatha
  • Total number of Basic mudra’s in Kathakali: 24

4. Longest National Highway in India?

Ans: NH 44(Srinagar-Kanyakumari)

Explanation:

  • Shortest National highway: NH-966B (old name-NH 47A,It connects Kundannur to Willingdon Island)
  • Longest National highway in Kerala: NH-66 (erstwhile NH-17)
  • First National Highway in Kerala: NH47 (connects Salem & Kochi).Now it is known as NH-544

5. Who is the ex-officio Chairman of Rajya Sabha?

Ans: Vice President (Article 63)

Explanation:

  • He is not a member of Rajya Sabha hence he has no right to vote in the Rajya Sabha, however he can use a casting vote in case of a tie.
  • His main function is to preside over the sessions of the Rajya Sabha.
  • He is elected for a term of 5 years
  • The oath to the Vice President is administered by the President.
  • He can resign his office by writing the resignation letter.

6. Who was the first and only acting Prime Minister of India?

Ans: Gulzarilal Nanda

Explanation:

  • First and longest serving PM- Jawaharlal Nehru
  • Only woman PM of India-Indira Gandhi
  • First person to become the PM after becoming the Deputy PM and CM of a state: Morarjee Desai
  • Shortest serving PM- Charan Singh

7. First woman Speaker of Lok Sabha?

Ans: Meira Kumar

Explanation:

 

  • First Speaker of Lok Sabha, who died in office: G.V Mavlankar
  • Longest duration as the Speaker of Lok Sabha: Balram Jakhar
  • Shortest duration as the Speaker of Lok Sabha: Bali Ram Bhagat

8. What is the Metal which is present in insulin?

Ans: Zinc

Explanation:

  • Metal present in Chlorophyll: Magnesium
  • Metal present in Haemoglobin: Iron
  • Metal present in photo film: Silver

9. Who was the founder of Brahmo-Samaj?

Ans: Raja Ram Mohan Roy

Explanation:

  • Servants of Indian Society: Gopala Krishna Gokhale
  • Aligarh Movement: Sir Syed Ahmed Khan
  • Sathya Sodhak Samaj: Jyotirao Phule
  • Prarthana Samaj: Atmaram Pandurang
  • Arya Samaj: Dayananda Saraswathy

10. Who are the founders of Whatsapp?

Ans: Brian Acton & Jan Koum

Explanation:

 

  • E-mail: Ray Tomlinson
  • WWW: Tim Berners Lee
  • Google: Larry Page & Sergey Brin

IBPS CLERK Prelims - Test Series Package - bankersdaily

 


IBPS CLERK Prelims Exam 2018 - Online Test Series Package - Bankersdaily


ibps-clerk-exam-3



[social_warfare]