## Times and Work For SBI PO Set – 09

1) Sara is 5 times as efficient as Kala, then the ratio of number of days required by each to work alone completely?

a) 5:1

b) 1:5

c) 10: 1

d) 1:10

e) None of these

b) 1:5

Explanation

Efficiency is inversely proportional to work

Efficiency ratio=5:1

work ratio=1:5

2) Farooq  can do a piece of work in 24 days . Meerut is 20% more efficient than Farooq. Then in how many days Meerut will complete the same piece of work?

a) 10

b) 15

c) 8

d) 12

e)  20

e)  20

Explanation    Farooq        Meerut

120       :    100

6         :       5

24days  :      20 days

3) Varsha can type certain number of pages in 3 hours and Vasu can type the same in 9 hours.

After 2 hours Varsha leaves from his job, then how long must Vasu work to type the remaining pages?

a) 3

b) 6

c) 7

d) 4

e) None of these

a) 3

Explanation

9(LCM)(total work)

Varsha       3hr                 3(one hr work)

Vasu           9hr                1         “

Varsha worked for 2 hr so 3×2=6 parts completed

Vasu can complete a remaining 3 parts in 3 hr(3 x 1)

4)   4 men working 10 days for 8 hours to complete the certain work. In how many days 8 men working for 2 hours daily can complete the same work?

a) 10

b) 8

c) 20

d) 30

e) None of these

c) 20

Explanation

M1 x D1 x H1=M2 x D2 x H2

4 x 10 x 8 = 8 x D2 x 2

D2=20days

5) Ragu can do a piece of work in 40 days .He works at it for 20 days then Raj alone finishes the work in 10 days. Then Raj alone complete the work in?

a) 90

b) 20

c) 15

d) 25

e)  None of these

b) 20

Explanation

80(total work=LCM)

Ragu             40                              2

Raj                20                              4

20 days work of Ragu=20 x 2= 40 parts(remaining 40 parts)

After 20 days Ragu left

Raj completed the 40 parts work in 10 days

so he can finish the 80 parts in 20 days

6) Kiran and Kumar  can complete a work in 15 days and 10 days respectively. Kiran starts the work and after 5 days Kumar also joins him.In how many days all the work can be completed?

a) 4

b) 9

c) 10

d) 5

e)  None of these

a) 4

Explanation

30(total work)

Kiran                 15                       2(one day work)

Kumar                10                      3       “

Kiran alone work for 5 days ,he completed 5 x 2 =10 parts of the work

Remaining 20 parts completed by both

They can finished it in 20/5=4 days

7) Shiva can complete a work in 15 days and  Arun can complete the same work in 30 days If Shiva worked for 10 days and left the work, In how many days Arun alone can complete the remaining work?

a) 15

b) 20

c) 25

d) 10

e) None of these

d) 10

Explanation

30(total work)

shiva             15           2

Arun              30           1

shiva worked for 10 days  so 10 x 2 =20 parts completed

Remaining 10 parts completed by Arun in 10 days

8) Suresh, Ramesh and Rajesh together can do a piece of work in 3 days. Suresh and Ramesh do it in 9 days ,6 days respectively.In how many days Rajesh alone can do it?

a) 9

b) 18

c) 8

d) 11

e) None of these

b) 18

Explanation

18(total work=LCM)

Suresh                                     9              2(one day work)

Ramesh                                   6              3           “

Suresh+Ramesh+Rajesh         3              6           “

Suresh+Ramesh+Rajesh =2 +3 + Rajesh

6-5=Rajesh

Rajesh=1

Rajesh alone can complete the whole work in 18 days(18 x 1)

9) If 15 men can do a piece of work in 32 days,in how many days will 4 men do it?

a) 100

b) 200

c) 120

d) 150

e) None of these

c) 120

Explanation

Men          Days

15           32

4              X

X=(15 x 32)/4

=120 days

10) Rita,Janu and Kamal do a piece of work in 10 days,20 days and 30 days respectively.They get a total wages of Rs.2200.What is Kamal wage?

a) 400

b) 500

c) 600

d) 300

e) None of these

a) 400

Explanation

60(total work=LCM)

Rita          10               6(one day work)

Janu          20              3           “

Kamal       30              2           “

Their wages should be in the ratio of 6:3:2

Totak wages=2200

Kamal’s wage=2/11 x 2200

=400