**Practice Questions -Data Sufficiency -2**

**Direction (1-5): each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II are given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and Give answer. **

(a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(c) If the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) If the data in both statements I and II are not sufficient to answer the question.

(e) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

1) What is the ratio of the number of freshers to the number of seniors in a college/

I. The ratio of males and females in the college is 2 : 3.

II. There are 1125 female freshers in the college.

2) what is Nidhi`s age?

I. Nidhi is 3 times younger to Rani.

II. Surekha is twice the age of rani and the sum of their age is 72 years.

3) What is the ratio of the total number of girls to the total number of boys in the school?

I. The ratio of the total number of boys to the total number of girls, last year was 4 : 5.

II. There are 3500 students in the schools out of which 60% are boys.

4) What is Mr. Mehta`s present income?

I. Mr. Mehta`s income increases by 10% every year.

II. His income will increases by ₹ 2500 this year.

5) What is the speed of the bus?

I. The bus covers a distance of 80 kms. in 5 hrs.

II. The bus covers a distance of 160 kms. in 10 hrs.

**Directions (6-10): Each question below is followed by two statements A and B. You are to determine whether the data given in the statement is sufficient for answering the question. You should use the data and your knowledge of mathematics to choose between the possible answers.**

(a) If the statement A alone is sufficient to answer the question, but the statement B alone is not sufficient.

(b) If the statement B alone is sufficient to answer the question, but the statement A alone is not sufficient.

(c) If the statement A and B together are needed to answer the question.

(d) If either the statements A alone are statement B alone is sufficient to answer the question.

(e) If you cannot get the answer from the statement A and B together, but need even more data.

6) Is X an even number?

I. X is divisible by 2.

II. (X +an odd number) is an odd number.

7) What is the three digit number?

I. one- third of that number is less by 27 of the half of that number.

II. One- fifth of that number is 20% of that number.

8) The age of Tanish and Shivya are in the ratio of 6 : 5. What is the age of shivay?

I. The age of Tanish and Danish are in the ratio of 3 :2.

II. After 6 years the ratio of Danish`s and Shivay`s age will be 6 : 7.

9) In how many days 15 men can complete a piece of work?

I. If 16 children can complete the same piece of work in 48 days.

II. If 9 men can complete the same piece of work in 27 days.

10) What is the salary of C, in a group of A, B, C, D, E, and F whose average salary is ₹ 60, 000?

I. Total of the salary of A and E is ₹ 64, 500

II. Total of the salary of B and F is ₹ 52, 600

**Answer Key:**

1. (d) 2. (e) 3. (b) 4. (e) 5. (c) 6. (d) 7. (a) 8. (c) 9. (b) 10. (e)

**Explanation:**

1) (d)

The given data are inadequate.

2) (e)

from statement II, If the age of Rani = x years, then Surekha`s age = 2 x years

∴ x + 2x = 723x = 72 years

X = 72/3 = 24 years

Rani age = 24 years

As per the given information in statement I, Nidhi`s age can be determined.

3) (b)

Statement I is superfluous. From statement II,

Number of boys in the school = 3500 × (60/100)=2100

Number of boys in the school = (3500×60)/100=2100

Required ratio = 2100 : 1400 = 3 : 2

4) (e)

Let Mr. Mehta`s present income be ₹ x.

From statement I and II, 10% of X = 2500

X = 2500 × 10 = ₹ 25000

5) (c)

from statement I,

Speed of the bus = (distance covered)/(time taken)

= 80/5= 16 kmph

As per the information in statement II, the speed of the bus can also be determined.

6) (d)

from statement A,

A number divisible by 2 is an even number.

From statement B,

2 + 3 = 5 (odd number)

4 + 9 = 13 (odd number)

7) (a)

from statement A,

Let the number be x.

(x/2)-(x/3)=27

= (3x-2x)/6=27

X = 27 × 6 = 162

Statement B is superfluous.

8) (c)

from both statements,

T : S = 6 : 5

T : D = 3 : 2 = 6 : 4

∴ T : S : D = 6 : 5 : 4

Let the present age of Danish and Shivay be 4x and 5x Years respectively.

∴ (4x+6)/(5x+6)=6/7

30x + 36 = 28x + 42

2x = 6

X= 3

Hence, the age of shivay can be determined.

9) (b)

From statement B,

15 : 9 = 27 : x

15 × x = 9 × 27

X = (9×27)/15=81/5 days

10) (e)

from statement A,

A + E = 64500

From statement B,

B + F = 52600

∴ C + D = (A + B + C + D + E + F) – (A + B + E + F)

Hence, the age of C cannot be determined.