## Practice Questions – Percentage – 1

1. In an election between two candidates, one got 52% of the valid votes. 25% of the total votes were invalid. The total numbers of votes were 8400. How many valid votes did the other person get?

a) 3276

b) 3196

c) 3024

d) Cannot be determined

e) None of these

c) 3024

Explanation:

Total votes (valid + invalid) = 8400

Total invalid votes = 25% of 8400 or 1/4 of 8400 = 2100

Total valid votes = 8400 – 2100 =6300

[Or directly calculate valid votes as (100% – 25% = 75%) of the votes i.e.8400]

One got 52% of the valid votes, other will get (100% – 52% = 48%) of the valid votes, i.e. 48/100 × 6300 = 48 × 63 =3024.

2. In a fraction, if numerator is increased by 40 % and denominator is increased by 80%, then what fraction of the old is the new fraction?

a) 1/2

b) 7/9

c) 7/18

e) None of these

b) 7/9

Explanation:

Let the fraction be  x/y

New fraction = (140/100 x)/(180/100 y)=(7/9) (x/y)

New fraction = (7/9) of the old (original) fraction.

3. The difference between 20% of a number and 4/5 th of the same number is 2499. What is 2/7 th of that number?

a) 2156

b) 1190

c) 1090

d) 1465

e) None of these

b) 1190

Explanation:

Let the number be x.

[20% = 20/100 = 1/5 which is less than 4/5]

∴ 4x/5- x/5 = 2499

3x/5 = 2499

x= (2499 ×5)/3 = 4165

∴ 4165 × 2/7 = 1190

4. In order to pass in an examination, a student is required to get 342 marks out of the aggregate marks. Neha got 266 marks and was declared fail by 8 percent. What is the minimum passing percentage of the examination?

a) 28

b) 36

c) 33

d) 26

e) None of these

b) 36

Explanation:

Total marks of the examination = x

∴(x ×8)/100 = 342 – 266 = 76

∴ x = (76 ×100)/8 = 950

∴ Required percentage = (342/950) × 100 = 36

5. A plot of 1800 sq.ft. is available at the rate of Rs.630 per sq.ft. If 45% of the total cost of the plot is to be paid at the time of booking it, how much is the booking amount?

a) Rs. 11,34,0007

b) Rs. 5,10,3000

c) Rs. 6,03,0007

d) Rs.6,00,300

e) Rs. None of these

b) Rs. 5,10,3000

Explanation:

Total cost of plot = Rs. 630 × 1800

∴ Booking amount = 45/100 × 630 × 1800 = 510300

6. If the numerator of the fraction is increased by 300% and the denominator of the fraction is increased by 200%, the resultant fraction is 4/15. What is the original fraction?

a) 3/5

b) 4/5

c) 2/5

d) 1/5

e) None of these

d) 1/5

Explanation:

Let the original fraction be x/y

(x+300%x)/(y+200%y) = 4/15

∴ (x+3x)/(y+2y) = 4/15

4x/3y= 4/15

∴ x/y= 1/5

7. 20% of the total cost of a plot with an area of 395 sq.ft. is Rs. 78,210. What is the rate of per sq.ft. of the plot?

a) Rs. 1020

b) Rs. 999

c) Rs. 1000

d) Rs. 995

e) None of these

e) None of these

Explanation:

Total cost of the plot

= 100/20 × 78,210 = Rs. 3,91,050

∴ Rate per square feet = 391050/395 = Rs. 990

8. Meera had a certain amount, she gave 15% of that amount to Anish, 32% to Rubina and 25% to Sana. of the remaining amount is Rs. 8400. How did she give Anish?

a) Rs. 6000

b) Rs. 6200

c) Rs. 6400

d) Rs. 7000

e) None of these

a) Rs. 6000

Explanation:

Let the total amount with Meera be Rs. X

The percentage of total amount given = 72% [15% + 32% + 25%]

∴ 3/4 of 28% of x = 8400

x × 28/100 × 3/4 = 8400

X = 40000

Amount given to Anish = (40000 ×15)/100 = Rs. 6000

9. Akash scored 73 marks in subject A. He scored 56% marks in subject B and x marks in subject C. Maximum marks in each subject were 150. The overall percentage marks obtained by Akash in all the three subjects together were 54%. How many marks did he score in subject C?

a) 84

b) 86

c) 79

d) 73

e) None of these

b) 86

Explanation:

Total marks obtained by Akash

= ((3 ×150)×54)/100 = 243

Marks obtained by Akash in subject B

= (150 ×56)/100 = 84

∴ Marks obtained in Subject C

= 243 – 73 – 84 = 86

10. In an examination, 30% of total students failed in Hindi, 45% failed in English and 20% failed in both the subjects. Find the percentage of those who passed in both the subjects.

a) 35.7%

b) 35%

c) 40%

d) 45%

e) 44%

c) 40%

Explanation:

n(A) = 35, n(B) = 45

n(A Ո B) = 20

n(A Ս B) = n(A) + n(B) – n(A Ո B) = 35 + 45 – 20 = 60

∴ Percentage of failed students in Hindi or English or Both = 60 %

∴ Successful students = 40%