# Important Data Interpretation Set – 102

D.1-5) Study the following information carefully and answer the following questions.

 Village Total population Percentage of female Percentage of Literate people Percentage of literate male A 23000 67 25 66 B 32000 40 48 45 C 24000 55 60 90 D 12500 46 70 30 E 29500 50 40 50

1) Find the literate male in village D?

a) 3367

b) 2769

c) 2625

d) 3250

e) None of these

 village Total population Male population Female population Literate people literate male Literate female A 23000 7590 15410 5750 3795 1955 B 32000 19200 12800 15360 6912 8448 C 24000 10800 25920 14400 12960 1440 D 12500 6750 5750 8750 2625 6125 E 29500 14750 14750 11800 5900 5900

c) 2625

Illiterate people in village D=

illiterate male in village D

2) Find the total number of Males in all villages together?
a) 78900

b) 59090

c) 65090

d) 60790

e) None of these

b) 59090

Total number of Male in all village=7590+19200+10800+6750+14750=59090

3) If 10% of literate females increased every year, then how many literate females in village C in after one year?

a) 1584

b) 2698

c) 2532

d) 1578

e) None of these

a) 1584

4) What is the ratio of the illiterate people in village E to literate female in village A?

a) 4251 : 492

b) 3908 : 659

c) 3540 : 391

d) 2301 : 236

e) None of these

c) 3540 : 391

Illiterate people in village E=

literate female in village A= 1955

Ratio=17700 : 1955

=3540 : 391

5) What is the difference between the total number of literate female to total number of literate male?

a) 7080

b) 8324

c) 7505

d) 8653

e) None of these

Total number of literate Male=32192

Total number of literate Female=23868

Difference=32192-23868=8324

D 6 – 10) Study the following information carefully and answer the following questions.

The following pie chart shows percentage of students in 6 different institutes.

The line graph shows number of boys in six different institutes.

Total number of students=5000

6) What is the total number of girls studying in institutes A, B and C together?

a) 800

b) 500

c) 750

d) 600

e) 900

a) 800

Required number of girls studying in institute A, B and C =300+250+250= 800

7) Number of girls in institute F is what percentage of the total number of students studying in institute F?

a) 53.33%

b) 46.67%

c) 42.33%

d) 51.11%

e) None of these

b) 46.67%

8) What is the ratio between the total number of Girls in institutes E and F together and the total number of boys in institutes C and D together?

a) 16:17

b) 10:11

c) 11:18

d) 19: 20

e) 17:12

d) 19: 20

Required ratio= (600+350) : (400+600) =950:1000=19:20

9) What is the difference between the total number of students in institutes A, B and C together and the total number of students in institutes D, E and F together?

a) 800

b) 950

c) 1000

d) 900

e) None of these

c) 1000

Required difference= (1000+1250+750) – (750+600+650)

=3000-2000=1000

10) Number of girls in institute C is what percentage more/less than the number of girls in institute D?

a) 37.5%

b) 36.5%

c) 35.5%

d) 32.5%

e) 38.5%