# PIPES AND CISTERN PART 3-LEARN SERIES

**Want to Become a Bank, Railway or Govt Officer in 2019?**

**Join India’s Most Trusted Coaching Institute**

**100% Result Oriented Coaching @ Lowest Fee**

Bank (PO / Clerk / SO) | RRB NTPC | TNPSC | SSC | Kerala PSC

# PIPES AND CISTERN PART 3-LEARN SERIES

**Hi Bankersdaily Aspirants,**

Learning is a step by step process and you should gradually progress in that to ace the process. As you all know we have started a new Learn Series to help with your preparations for various exams like IBPS PO , IBPS RRB Scale I officer , IBPS RRB Office Assistant , IBPS Clerk , IBPS SO , SBI PO , SBI Clerk , SBI SO and many other exams in this type. Nevertheless this series will also contribute you all the tips and tricks to every miscellaneous sections and also all the important topics which are asked in the exams. If you haven’t looked at the Learn series , Please Click the below link to learn the new concepts.

**INTRODUCTION TO PIPES AND CISTERN:**

Today,we are going to look on Pipes and Cisterns.Before looking into Pipes and Cistern Part-3 Let us look into Pipe and Cistern Part-1 & 2

## #.6.TYPE 6:

### BASED ON LEAKAGE:

** 1)Pipe A can fill the tank in 8 hours But due to leakage it takes 2 more hours to fill the tank .Then how long will it take to empty the filled tank due to leakage?**

Given that,

Pipe A can fill the tank in 8 hours but due to leakage it takes 10 hours to fill the tank

Total Capacity of the tank=LCM(8,10)=80litres

Efficiency of Pipe A without Leakage=80/8=10litres/hour

Efficiency of Pipe B with Leakage=80/10 = 8 litres/hour

So,due to leakage 2lt/hr is waasted

Time taken to empty the tank due to leakage=80/2=40 hours

## #.7 TYPE 7:

### FINDING NUMBER OF INLET AND OUTLET PIPES:

**1) There are 12 Pipes Connected to the cistern,some of them are Inlet Pipes and some of them are Outlet Pipes.Each of the fill pipe can fill the tank in 8 hours and the drain pipe can drain in 6 hours.If all the pipes are kept open,an empty tank gets filled in 24 hours.How many of the 12 Pipes are fill pipes?**

Givent that,

Inlet Pipe can fill the tank in 8 hours & Outlet Pipe can drain the tank in 6 hours

Therefore,Total Capacity=LCM(8,6)=24 lilres

Efficiency of Inlet Pipe=24/8=3 litres/hour

Efficiency of Outlet Pipe=24/6=4 litres/hour

Since,we are given that,it takes 24 hours to fill the tank when all the pipes are opened together.

From the above Statement,it is clear that number of Inlet Pipe should be more than the Outlet Pipe and their difference is 1.

Let the number of inlet pipes be X

Therefore,

3X-4(12-x)=1

3X-48+4X=1

7X=49

X=7

Therefore **there will be 7 Inlet Pipes and 5 Outlet Pipes**

## #.8.TYPE 8:

### BASED ON CAPACITY:

**1)Inlet Pipe can fill the tank in 5 hours,Outlet Pipe can empty the tank in 36 hours.How many additional outlets of the same capacity are required to be opened.So,that the tank never overflows?**

Given that,

**Inlet Pipe can fill the tank in 5 hours,Outlet Pipe can empty the tank in 36 hours**

Total Capacity=LCM(5,36)=180 litres

Inlet Pipe’s Efficiency=180/5=36 litres/hour

Outlet Pipe’s Efficiency=180/36=5 litres/hour

Given that,the tank shouldn’t overflow.so,the Inlet Pipe should be less than or equal to the outlet pipe

=36/5=7.2 Let’s keep it as 8 if we keep it as 7 then the tank overflows

So,the total Outlet Pipe=8

There is already 1 outlet Pipe So,We need additional **7 outlet pipe**