# DARE TO SOLVE DAY 5

Dear Bankersdaily Aspirants,

Murano to St. Mark’s Square is a downstream journey on a stream which flows at a speed of 5km/hr. Meenesh and Vinesh run a shuttle service between the two cities which is 300 kms apart. Meenesh, who starts from Murano has a still-water speed of 25km/hr , while Vinesh, who starts from St. Mark’s Square at the same time has a still-water speed of 15km/hr. When will they both meet for the first time? When and where will they meet for the second time?

Explanation:

For the First Time:

Meenesh and Vinesh will Start from 2 different City and they are Travelling in the Opposite Direction,which is 300 kms apart.

Speed of Stream=5Km/hr ,  Speed of Meenesh=25km/hr ,  Speed of Vinesh=15 km/hr

 Person Speed in Still Water Speed of Stream DownStream Speed UpStream Speed Meenesh 25km/hr 5Km/hr 30Km/hr 20Km/hr Vinesh 15Km/hr 5Km/hr 20Km/hr 10Km/hr

Time=Total Distance/Relative Speed

Relative Speed(Travelling Opposite Direction)=30km/hr + 10km/hr=40Km/hr.

Time=300/40=7.5 Hours

Therefore, After 7.5 Hours both Meenesh and Vinesh will meet.

For the Second Time:

Speed of Meenesh=30Km/hr

Time =Distance/Speed;

=300/30=10hr

Meenesh  will Reach St.Mark Square after 10 Hours.

At the time , Vinesh will be 100Km ahead from St.Mark’s Square.

Now ,Speed of Meenesh will vary because he,will be moving in Upward Direction

Meenesh Speed=25km/hr-5Km/hr=20km/hr

For the Second Time,they will Meet at:

Time Taken=Distance/Relative Speed

Relative Speed=Meenesh Speed-Vinesh Speed

=2oKm/hr- 10Km/hr

=10Km/hr

Time Taken=100/10

=10Hours

Total Time=10+10=20hr

Therefore After 20 Hours they will meet for the Second Time and they will meet at a point which is 200km from St.Mark’s Square

## Wish to solve more , Do check these :

Dare to Solve – Day 1

Dare to Solve – Day 2

Dare to Solve – Day 3

Dare to Solve – Day 4