# IBPS CLERK Prelims Study Planner 2018-Percentage & Averages-Day 8

**Want to Become a Bank, Central / State Govt Officer in 2020?**

**Join the Most awarded Coaching Institute & Get your Dream Job**

**Now Prepare for Bank, SSC Exams from Home. Join Online Coure @ lowest fee**

Lifetime validity Bank Exam Coaching | Bank PO / Clerk Coaching | Bank SO Exam Coaching | All-in-One SSC Exam Coaching | RRB Railway Exam Coaching | TNPSC Exam Coaching | KPSC Exam Coaching

# IBPS CLERK Prelims Study Planner 2018-Percentage & Averages-Day 8

**Dear Bankersdaily Aspirants,**

After the SBI PO, SBI CLERK & IBPS PO Exams** IBPS Clerk** will be the most expected one to crack the banking job for many aspirants.Since Ibps has also changed the exam pattern similar to SBI,we are providing practise sets in basis of IBPS CLERK 15 Days Study Planner.

Students are advised to practise the questions regularly and crack the IBPS Clerk 2018 which will be held shortly.Since this will be the dream job for most of the aspirants everyone should work hard and act smart to achieve their own destination.

We at Bankersdaily will be providing daily questions for the IBPS CLERK Prelims Exam 2018 through this IBPS CLERK Prelims 2018 – Study Planner to assist the aspirants in their preparation. All the Three sections Quants, Reasoning and English Langauge questions will be available regularly in Bankersdaily.

Quizzes will be released every day by the timing given below:

**Quantitative Aptitude – 8:00 P.M****Reasoning Ability – 8:15 P.M****English Language – 8:30 P.M**

Q.1) In country X every citizen must to pay 40% income tax, on this tax everyone has to pay surcharge of 12%. Then the net tax rate one has to pay is?

a) 32.8%

b) 44.8%

c) 40.2%

d) 12.9%

e) 44.5%

Q.2) By how much percent is seven- nineteenths of 437 lesser than eight-twenty thirds of 621 (approxi)?

a) 42%

b) 40%

c) 35%

d) 25%

e) 30%

Q.3) The difference between x and y is 30% of x. If y=77 then find x value (x>y)

a) 90

b) 100

c) 130

d) 120

e) 110

Q.4) There are 4032 seats in a hall. The number of seats in each row is 12% more than the number seats in each column. How many seats are there in each column?

a) 60

b) 70

c) 65

d) 40

e) 45

Q.5) A price of the car is Rs 300000 which is insured to 80% of its price. One day car got accident so insurance company paid only 85% of the insurance. What is the difference between the price of the car and amount received (in Rs)?

a) 100000

b) 90000

c) 92000

d) 96000

e) 98000

Q.6) The cost of four apples is Rs.160, one apple and half dozen bananas are Rs.130, and 3 bananas, two apples and two blueberries are Rs.165. What is the sum of the prices of 4 bananas and the product of price of 3 blueberries and the price of 3 apples?

a) 11400

b) 14400

c) 9860

d) 13540

e) 7260

Q.7) Average weight of 6 boys (A, B, C, D, E and F) is 20kg. If two equal weighted boys’ A and C are left and average weight of remaining boys is increased by 2.5 kg, find the weight of A.

a) 30 kg

b) 10 kg

c) 25 kg

d) 15 kg

e) 12.5 kg

Q.8) The average strength of students from 4th standard to 8th standard of a school is 56 and the total strength of students in class 4th and class 8th is 4/5 times of the total strength of students in class 5th and class 7th together. The strength of students in class 4th and class 6th together is 6 less than the strength of students in 6th and 8th together and the strength of students in class 6th is 1 less than the average strength of the school, then what is the strength of students in class 8th?

a) 47

b) 53

c) 55

d) 65

e) 60

Q.9) Average age of 12 boys is 30 years, if average age of the first 7 boys is 40 years and the average age of the last six boys is 20 years, find the age of 7th boy.

a) 30 years

b) 20 years

c) 25 years

d) 40 years

e) 35 years

Q.10) The average of prime numbers between 100 and 150 is 121.6. The sum of the 1st three prime numbers is 311 and the last three prime numbers is 425. Find the average of remaining prime numbers?

a) 111

b) 105

c) 125

d) 118

e) 120

**Explanations:**

Q.1) b

Q.2) d

Q.3) e

X=110

Q.4) a

Let x be the No of seats in each column

Row=112/100 x

X=60

Q.5) d

Difference=300000-204000=96000

Q.6) e

Q.7) d

From the question,

X= 30 kg

Weight of A = 30/2 = 15 kg

SHORTCUT:

A+B+C+D+E+F➔20(average)

B+D+E+F➔20+2.5

➔4*2.5=10

A+C=30

Since A and C are equal, A=C

A=30/2=15

Q.8) b

Total =

Class 6 = 56 – 1 = 55

Remaining = 225

4th + 8th = 4/5 of 5th and 7th

4th + 8th = 100

5th + 7th = 125

4th + 8th + 6th = 100 + 55 = 155

(6th + 8th)- (4th + 6th) = 6

8th-4th=6

4th = 47

6th = 55

8th = 53

Q.9) b

Total age of 12 boys = 360 years

Total age of first 7 boys is 280 years

Total age of last six boys is 120 boys

Required age of 7th boy :

2x = 400 – 360 = 40 years

X = 20 years.

SHORTCUT:

Number Average

12 30

7 40 (7*10=70)

6 20 [6*(-10)=(-60)]

➔10

7th person=20yrs

Q.10) e

Prime numbers between (100 – 150) = 101, 103, 107, 109, 113, 127, 131, 137, 139, 149

Sum of 1st three number = 311

Sum of last three number = 425

Average of the remaining number

**Aspirants can check the Whole planner of IBPS CLERK Prelims Exam 2018 from the below given link. **

**IBPS CLERK prelims Exam 2018 – Planner **

Other Important Notification: Released In October 2018

Other Important Notification: Released In October 2018

**IBPS CLERK Prelims 2018 – Call Letter Released – Download Now**

**TNPSC Group II Prelims 2018 – Expected Cutoff Marks**

**ESIC SSO Prelims Score Card 2018 Released**

## 1 comment