Practice Important Reasoning Ability Questions for IBPS SO Prelims Exam 2017

Dear Bankersdaily Aspirant,

The IBPS SO Exam Prelims Exam is going to be held by Tomorrow and you have to get prepared in an efficient way to crack the questions asked in the exam. We have been providing questions to solve to prepare efficiently for the IBPS SO Prelims Exam 2017.

You know that the pattern of the IBPS SO Prelims Exam 2017 have changed and as per the recent exam, the questions asked will be in a difficult way. So solve these questions and get prepared and ace your IBPS SO Prelims Exam 2017.


D.1-5) Study the following information carefully and answer the given questions.

Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table facing centre. Each of them likes different sports viz., tennis, volley ball, snooker, cricket, golf, hockey, football and chess.

There are two persons sit between C and One who likes volleyball. G is second to the right of C who likes hockey. One who likes chess sits second to the right of one who likes volley ball. One who likes snooker and one who likes cricket are sitting opposite to each other. F is not an immediate neighbour of one who likes snooker and one who likes cricket. B sits opposite to A who likes chess. H sits second to the right of one who likes chess. One who likes tennis sits immediate right of one who likes football. E neither likes snooker nor sits adjacent to F. B is not an immediate neighbour of E.

Q.1) Who among the following person likes Cricket?

a) D

b) C

c) E

d) F

e) H

Q.2) Who among the following person sits opposite to D?

a) One who likes snooker

b) One who likes football

c) One who likes chess

d) One who likes golf

e) None of these

Q.3) Which of the following combination is true?

a) C – golf

b) D – tennis

c) B – Chess

d) D – volley ball

e) None of these

Q.4) Four of the five are alike in a certain way based on the information and hence form the group. Find which one does not belong to the group?

a) C – Tennis

b) E – Cricket

c) B – Chess

d) H – Volley ball

e) A – Football

Q.5) What is the position of H with respect to one who likes Cricket?

a) Second to the right

b) Third to the left

c) Second to the left

d) Third to the right

e) None of these

D.6-10Study the following information carefully and answer the given questions

A, B, C D, E, F, G and H are born on different month January, April, August, September in two different days 13, 24 in same year. Each person belongs to different country viz. Japan, Netherland, England, Australia, South Africa, Canada, Ireland and China.

A belongs to Canada and born on one of the even number date. There are two persons born between one who belongs to South Africa and Canada. One who belongs to Japan was born before one who belongs to England. Only two persons were born after D. One who belongs to Ireland was born immediately before C but both are not born in same month. F was born before E and after G. There are two persons were born between H and B who belongs to Netherland. C belongs to Australia but was not born on one of the maximum number of day month. H and one who belongs to Canada are born on same month. G belongs to neither Japan nor England. One who belongs to Japan and one who belongs to South Africa were not born in the same month.

Q.6) Who was born on January 13th?

a) One who belongs to China

b) One who belongs to Ireland

c) One who belongs to Japan

d) One who belongs to England

e) None of these

Q.7) Which of the following combination is true?

a) January – 24- G -Canada

b) August – 24– F – South Africa

c) September – 24 – E – England

d) April – 13 – G – Australia

e) None of these

Q.8) Four of the five are alike in a certain way based on the information and hence form a group. Find which one does not belong to the group?

a) One who belongs to Australia

b) One who belongs to Netherland

c) One who belongs to China

d) One who belongs to South Africa

e) One who belongs to Japan

Q.9) Who among the following persons were born on April month?

a) C, G

b) G, B

c) C, E

d) B, C

e) None of these

Q.10) How many persons were born between B and C?

a) None

b) One

c) Three

d) Two

e) None of these


Answer

1 C
2 C
3 B
4 B
5 D
6 B
7 A
8 B
9 E
10 B

You can check the other Important Reasoning Topics below here.

Important Seating Arrangement Questions For IBPS CLERK PRELIMS EXAM 2017

Important Puzzle Questions For Reasoning Ability Section For IBPS Clerk Prelims 2017


 

Share your knowledge with your Friends: