Dear Banking Aspirant,

The exam which is hard to crack is here and the mains exam is still few days away and you have to prepare for that hard to crack the exam because the competition is higher and the number of candidates attending the mains exam for each state is less when compared to the prelims Examination.

This is one of the important exams and this will be the start for the IBPS CLERICAL MAINS EXAM which will happen in the new year. So start your preparations now with the RBI ASSISTANT Mains Planner and prepare for the exams. The Clerical Exam will be over and after that you still have to start your preparations for the RBI ASSISTANT mains exam so start from now on. You will be able to attend the questions if there is constant preparations are there.

We have planned this planner in such a way that this will cover all the current affairs from the month of September to November and the last two days will have quizzes from the month of December till 15th. So we have got the whole topics covered and this will be your key to crack the exam, because current affairs, banking awareness and Computer awareness equals to a total of 80 marks in the mains examination. As you all know the exams are getting tougher and we have to be prepared for any scenarios , so prepare hard for this RBI ASSISTANT MAINS EXAMINATION 2017 and crack the exam with your constant preparations.

UPDATE : The Free Mock Tests said as part of this planner will be available from tomorrow evening. Take the Tests and gear up your preparations.



Computer Awareness Day 10

Time : 10 Minutes

Q.1) The network IP addresses ranging from to is

a) class E

b) class D

c) class A

d) class B

e) class C

Q.2) Which of the following is the fastest media of data transfer?

a) co-axial cable

b) untwisted wire

c) telephone lines

d) fiber optics

e) none of these

Q.3) Telephone is an example for

a) half duplex

b) simplex

c) multiplex

d) full duplex

e) none of these

Q.4) The small single site network is

a) LAN

b) WAN

c) MAN

d) SAN

e) none of these

Q.5) Each packet contain

a) source address

b) destination address

c) source and destination address

d) router address

e) network address

Q.6) A small arrow or blinking symbol on desktop is called

a) logo

b) hand

c) arrow

d) mouse

e) cursor

Q.7) Notification area is a feature of

a) title bar

b) task bar

c) menu bar

d) status bar

e) none of these

Q.8) Where the shut down option is found?

a) start menu

b) menu bar

c) title bar

d) status bar

e) task bar

Q.9) The portion that shows all the choices you can make while working in a window is called

a) options

b) table

c) menu bar

d) task bar

e) item bar

Q.10) The rectangular area of the screen that displays a program data or information is

a) bottom

b) title bar

c) dialog box

d) window

e) none of these

Q.11) Internet uses

a) circuit switching

b) packet switching

c) frame switching

d) telephone switching

e) none of these

Q.12) An online discussion group that allows direct live communication is

a) email

b) hyperlink

c) ISP

d) web crawler

e) chat group

Q.13) Junk email is also called

a) cookies

b) junk mail

c) spam

d) spoof

e) none of these

Q.14) The process of a computer receiving information from a server on the internet is known as

a) upload

b) browsing

c) surfing

d) download

e) none of these

Q.15) World wide web was invented by

a) Mosaic corporation

b) Opera corporation

c) Tim berner lee

d) Vint cert

e) None of these

Q.16) Sending an e-mail is similar to

a) writing a letter

b) drawing a picture

c) talking on phone

d) all the above

e) none of these

Q.17) Computations and logical operations are performed by the,

a) ALU

b) RAM

c) Register

d) control unit

e) None of these

Q.18) .in is the domain name for

a) jobs

b) organization

c) name

d) commercial business

e) India

Q.19) The program that visits websites and reads their pages and other information in order to create entries for a search engine index is

a) browser

b) web crawler

c) cookies

d) search engine

e) URL

Q.20) A small piece of a data sent from a website and stored on the user’s computer by the user’s web browser while the user is browsing

a) web crawler

b) spool

c) cookies

d) browser data

e) none of these

Check the answers for the above Computer Knowledge Questions from the link given below. 

Click Here to View Answer

1. (e)

2. (d)

3. (d)

4. (a)

5. (c)

6. (e)

7. (b)

8. (a)

9. (c)

10. (d)

11. (b)

12. (e)

13. (c)

14. (d)

15. (c)

16. (a)

17. (a)

18. (e)

19. (b)

20. (c)

To know more about the official languages of the regions , please read the following link to check the languages list.

RBI Assistant 2017 Notification Released

You can check the perks of being a RBI Assistant and the emoluments of the premier banking institution from the link given below.